1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Mészáros László! A magnoliákon egy kis vashiányos tünet látható, meg az egyiken a rovarkártétel. A Mospilanos permetezés elegendő lehet. Viszont ajánlatos egy vasoldatos ( FitoHorm 55 Fe) kezelés locsoló kannába bekeverve beöntözve. A növények még maradhatnak a cserépben nem kell átültetni. de legkésőbb szeptemberig érdemes kiültetni őket. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Betty! A kép alapján csicsókára tippelek, de lehet, hogy valamelyik napvirág árva kelése ez. Sárga virága lesz, azt tippelem!
Tisztelt Kertbarát! A liliomoknak fő károsítója a liliombogár (levélen), és a szürkepenészes gomba betegség (virágon, levélen is). Nem vírus, mert az sejtburjánozással, és más jellegű levélfolotosodással jelentkezik. A levelek tünetei élettani betegségre a foszfor hiányra utalnak. A foszforhiány tünete a vörös vagy bíbor színű (antociános) elszíneződés az idősebb (alsóbb) leveleken. A foszforhiányt nehéz utólag kezelni, ezért a talaj felvehető foszfortartalmának szinten tartása nagyon fontos. A kálium-foszfát tartalmú levéltrágyákkal jó eredményt lehet elérni, valamint érdemes ősszel foszforban gazdag baromfitrágyát a növények tövéhez bekapálni. A baromfitrágya érett legyen és ne adagoljuk túl, mert tavasszal, és nyáron perzselő hatása lehet. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Izabella! Semmit nem csinál rosszul, a víz sekély és a melegben, napos időben a békanyál nagyon szapora. esetleg nagyobb szűrést javaslok, de szerintem kézzel halássza le a kellemetlen növényeket!
Üdvözlöm! A nyári metszés valóban jó dolog! A lombozat gyéritésével, a napfény hatására a gyümölcsök hamarabban beérnek. Elképzelhető, hogy kisebbek maradnak az almák, viszont bővebb lesz a termés. Jövőre a metszésnél figyelni kell a termő rügyek mennyiségére, esetleg kevesebbet kell hagyni kicsivel.