1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Üdvözlöm! A képen egy Calathea rufibarba van. Magyarul: nyílgyökérnek nevezik. Egy korábbi cikkünket ajánlom figyelmébe, ahol mindenre választ kap: http://www.edenkert.hu/szobanoveny/egzotikus-szobanovenyek/calathea-concinna-szobanoveny-gondozasa/2618/
Üdvözlöm A képen a fehér patkó alak, a szijács. Itt mennek végbe az aktív élet folyamatok. Az ebben lévő sejtek plazmájában sok keményítő található, amit a gombák szeretnek. Szerintem ez egy régóta húzódógomba-betegség,ami okozta a féloldaliságot és száraz ágakat. A képből egyértelműen látszik, hogy a fa egyik fele nem élt, nem látszik aktivitás. A hajtást érdemes nevelni,de én egy teljesen ú fa telepítését preferálnám inkább.
Kedves Béla! Ha nincsen teleltetve akkor szokott ilyet csinálni, hogy a virágzási idő kitolódik, illetve hogy eltér a megszokottól. Nincsen gond, nem kell aggódni!
Üdvözlöm! A fügét egyszerűbb szerintem bujtással szaporítani, bár a dugványozás is eredményes módja a szaporításnak. A fás dugványokat ilyenkor világos helyen tárolva kb 10-15 C-on ajánlott, ami tavaszra gyökeret fog ereszteni. A dugványokat ládába szorosan egymás mellé kell dugni nedves tőzeg-perlit keverékébe és esetleg fátyol fóliával le takarni, hogy ne száradjon ki. A polaritásra figyelni kell!
Kedves Laci! A képen egy selyemkóró (Asclepias syriaca) van. Eredetileg amerikai, de agresszív terjeszkedésű gyomnövény. A textilipar felhasználására került be hozzánk. A selyemfű méz is ebből a növényből gyűjthető. Amúgy mérgező növény.