1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Az ananászt nem kell tűző napra tenni, de fontos, hogy világos legyen a szobában vagy erkélyen. Miután elültette az ananászüstököt 2-3 hét alatt kigyökeresedik, majd lombot nevel, s csak ezután lehet rábirni a terméshozásra.
A szúbogarak legszívesebben a legyengült fákat támadja meg. Ha már berágott a fába a vegyszeres védekezés hatástalan. Sajnos a károsított fát ki kell vágni és el kell égetni. Vgyszeres védekezést abban az esetben végezhetünk, mielőtt a szú berágna a kéregbe. Folyamatosan figyelnünk kell a szú rajzását (kétszer egy évben, május-júniusban és augusztus-szeptemberben) és többszöri célzott rovarölőszeres permetezést alkalmazni.
A cserszömörce (Cotinus coggygria) a szélsőségesen száraz körülményeket is elviseli, természetes populációi meszes, dolomitos kopárokon fordulnak elő. Nyirkosabb és kötöttebb talajon gyökerei könnyen megbetegszenek. <p>A vörös levelű változata kevésbé tűri a szárazságot.<p> Kötött, mészben szegény talajon káliumhiány fordulhat elő, ami okozhatja a levelek barnulását. Ilyen területeken mésztrágyázásra lehet szükség.
A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) ellenálló egynyári növényünk, meleg, száraz helyen is szinte gondozás nélkül megél. Tavasszal kell elvetni magját, elvirágzás után, magjait szétszórva saját maga biztosítja fennmaradását.
Ez a probléma egy egyszerű gyökérvizsgálattal megállapítható, a gyökerek a túl sok víz hatására bebarnulnak, felpuhulnak. Ilyen esetben távolítsuk el a beteg gyökérrészeket, ültessük át a növényt laza szerkezetű földkeverékbe. <p>Bövebben olvashat az öntözés fortélyairól alábbi cikkünkben: