1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A kankalinok (Primula sp.) hazánkban is több fajjal előforduló dísznövények, kora tavasszal nyílnak, majd a nyári meleg elől visszahúzódnak. A kereskedelemben kapható nemesített fajtákat elnyílásuk után ki lehet ültetni a kertbe, de amíg be nem gyökeresednek, ne hagyjuk kiszáradni a földjüket. Így van rá esély. hogy jövő tavasszal is kihajtsanak és virágba boruljanak. Még több ápolási tanácsot olvashat alábbi cikkünkben: Kankalinok
A növénye a Gloxinia vagy csuporka, bővebben olvashat róla alábbi cikkeinkben: GLOXINIA MINDENT A CSUPORKÁRÓL
Az említett szer egy folyékony levéltrágya, ha nem találja a csomagoláson, akkor 0 nap. A Prev-B2 narancsolaj alapú, bórtartalmú lombtrágya. 2,1 % bórt tartalmaz. A bór elősegíti a terméskötődést, javítja a növény erőnlétét, ellenálló képességét, fokozza a virágképzést és a termésnövekedést. A készítményben a bór vivőanyaga hidegen préselt narancsolaj, mely kiváló nedvesítő, tapadásfokozó hatású anyag. A Prev-B2 minden kultúrában alkalmazható, de különösen ajánlott paradicsom, paprika, uborka, dinnyefélék, saláta, szamóca, szőlő, csonthéjasok és almatermésűek esetében. Felhasználási javaslat: Hagyományos módon kijuttatva, lombtrágyaként 0,2-0,3 %-os koncentrációban alkalmazható (200-300 ml/100 liter víz). A palánták kiültetése után 2-3 héttel, vagy álló kultúrában 3-5 leveles kortól célszerű elkezdeni az alkalmazását. 3 kezelés javasolt egyhetes intervallumokban, de ha indokolt, a kezelések tovább folytathatók. A legjobb eredmény érdekében a levelek színén és fonákján egyaránt tökéletes permetlé fedettséget kell biztosítani. A megfelelő dózis túllépése tilos. Próbapermetezést minden esetben javasolt végezni, különösen ha a növényen olaj, vagy réz-szulfát maradékok lehetnek. A kezeléseket minden esetben az esti órákban célszerű végezni.
A lemosó permetezést elég egyszer elvégezni. Ezt követően kell a megfelelő időpontban és 10-14 naponként egyféle gombaölőszerrel permetezni. (Nem volt esetleg régi permetszer?) A beteg leveleket le kell szedni, mert azok már nem egészségesek, így nem lehet meglátni a betegség terjedését, illetve megszűnését. Egyszerű megoldással valamilyen úton meg kell semmisíteni a levett, beteg leveleket (pl zacskóban kidobni). A termés érdekében érdemes a stresszhatást kivédeni lombtrágya felhasználással (pl Biofit).
Több okra lehet következtetni. A talaj összetétele a legfontosabb. A talajban lévő kártevők a gyökérzetet károsíthatták, ebben az esetben segíteni kell a gyökérképződést, valamilyen gyökereztető tápoldattal (pl Flowers). Az erősen fertőzött leveleket érdemes lenne leszedni. Figyeljen továbbra is a növényre,hogy a szárazság, öntözés hiánya ne okozhasson további gondokat.