1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Sajnos számomra nem is vonzóak ezek a nem természetesn színű gyümölcsök, magról való nevelésük az alapfajénál biztos, hogy több szakértelemt és odafigyelést igényel, ezért én nem javasolnám a próbálkozást. A megbízható, hazai klímán már bizonyított fajtákkal sokkal nagyobb sikerélményünk lehet, használatuk a mai szélsőséges időjárási körlümények között még inkább indokolt. Nemzeti érdekünk a magyar gyümölcsfajták védelme Új csemetekert az ősi fajtákból
Kedves Érdeklődő! Viszonylag kevés lomblevelű és kifejezetten virágzó örökzöld él meg nálunk, ezek közül a leginkább fagytűrők pl. a Prunus laurocerasus (babérmeggy), Photinia fraseri (Korallberkenye) és az Euonymus japonicus (Japán kecskerágó). Ezek fajtái ügyes tervezéssel nagyon változatos formájú és színű kompozíciót alkothatnak, bár viráguk kevéssé jelentős, inkább lombjukkal díszítenek. Üdvözlettel, A Stipa csapata Tuja helyett - lomblevelű örökzöldek Örökzöld virágzó cserjékkel dobd fel a kerted Az alábbi növényekből is válogathat, de nagyobb odafigyelét igényelnek: Zombi muskátli helyett 99 törpe örökzöld a balkonládában!
Üdvözlöm! A fácska Buxus Harlandii névre hallgat. Nyáron kültéren, félárnyékban tartható. Ősszel a fagyok beállta előtt lakásba, védett helyre kell vinni. Télen 15-20 fokon kell tartani, melegebb helyiségben nem szeret lenni. Tápoldat tavasz- nyár - ősz: kéthetente 1 alkalommal. Télen 3 hetente 1 alkalommal bonsai tápoldattal. Öntözésről itt olvashat: http://www.hirthbonsai.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=92 Metszés: http://www.hirthbonsai.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=82:buxus-harlandii-bonsai-metszese&catid=37:otletek&Itemid=126 Hirth János
A sugáraráliát megtámadta a pajzstetű. Ha van türelme, érdemes fogkefével lemosni/vakarni egyenként a leveleket és a pajzstetveket, majd befújni pajzstetű írtó növényvédő szerrel. Gazdaboltokban, barkács áruházakban kaphatóak kisebb kiszerelésben kifejezetten szobanövényekre alkalmazható permetek.
Mocsári hibiszkusz teleltetése Mindenképpen fagymentes, világos helyen, de nem fűtött szobában teleltesse magoncait! Ez lehet egy világos pinceablak, vagy fűtetlen, világos előszoba. Vigyázzon, hogy ne száradjon ki a növény, de túllocsolni sem szabad. Tavasszal csak május végén, a fagyok után ültesse ki. Az idősebb mocsári hibiszkusz tövek is fagyvédelmet igényelnek télen. A kertbe kiültetett növényeket ősszel vágjuk vissza kb. 10 cm magasságig, majd a téli hónapokra takarjuk le. Hajtásai ősszel elszáradnak, a visszavágott hajtások elfagynak, de ha megfelelően takartuk, akkor a tavasz második felében újra kihajtanak. Bővebb információt talál alábbi cikkeiknben: A mocsári hibiszkusz helye a kertben Téli takarás a fagyérzékeny növényeknek