1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nem csak a gyümölcstermő csonthéjasokon, de a babérmeggyen is megjelenik ez a kórokozó. Hűvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat. A nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A károsított leveleken barnás-pirosas, apró, kerek foltok jelennek meg. Az idő előre haladtával ezek a foltok kitöredeznek, és a levél úgy nézz ki mintha sörétes puskával lőtték volna rá. A kórokozó micéliummal és konídiummal telel át a vesszőkön és a lehullott leveleken. Védekezés: beteg vesszők eltávolítása, rügypattanás előtt rezes lemosó permetezés. Vegetációban kontakt és felszívódó szerek kombinációjával és 10-14 napos permetezési fordulókkal lehet védekezni. A legendás babérmeggy (Prunus laurocerasus) - 1. rész
Ha jól látom, ez egy telt virágú gránátalma (Punica granatum) Mindenképp érdemes megtartani. Gondozásáról bővebben olvashat itt.
A nyírfák (Betula sp.) viszonylag ellenálló fák hazánkban, kiemelkedő kártevője, kórokozója nincsen, a városi levegőt is viszonylag jól bírja viszont az egyre melegebb és szárazabb nyarakat nehezen viseli. Élettani okok állhatnak a gyenge méret és a hirtelen lombvesztés mögött. Öntözéssel és tápaynagutánpótlással lehet segíteni átvészelni az egyre melegedő klímát. Bővebben itt>>
Az írisz levelein tripsz szívásnyomok láthatók, az 1-2 mm-es rovar pedig maga a kártevő. A kellemes őszi időnek köszönhetően még aktívan károsítanak, ezért akár most is lehet ellenük rovaroölőszerrel permetezni (Piretroid vagy szerveszfoszforsavészter hatóanyagú szerrel) és következő tavasszal is számolni kell megjelenésükkel. Kik azok a tripszek? Zöldségfélék biológiai növényvédelme: levéltetű, burgonyabogár, tripsz
Kedves Bernadett! Sajnos a tujáknak az utóbbi években egyre több kártevője és kórokozója van, amelyek megjelenése tipikusan az élettanilag hátrányos helyzetű növényállományban fokozott. Amit tehet, hogy nagyon alaposan letisztítja a növényeket, kihív vagy elvisz pár hajtást egy szakemberhez és élőben közösen megállapítják milyen kártételről van szó és ez alapján lehet majd vegyszeresen védekezni. Sajnos mindezt online nem lehet precízen behatározni az is lehet hogy több kártevő/kórokozó együttes jelenlétéről van szó. A legfontosabb emellett, hogy az öntözésre és tápanyag utánpótlásra, a tuják rendszeres letisztogatására szánjon időt, különben hamarosan lehet, hogy az egész sövénytől el kell búcsúznia és az nagy kár lenne! Üdvözlettel, A Stipa Szakértője Barnul, szárad a tujám. Mi baja lehet? Vizet a szomjas tujáknak! Hogyan gondozzuk a tuját, hogy fél évszázadig is virítson? Mitől száradnak a tuja levelei, avagy mi is az a didimaszcella?