1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A glifozátkészítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédők világszerte. Felhasználásáról tavaly vita robbant ki az Európai Unióban, korábban már visszavonták egy bizonyos segédanyagot tartalamzó glifozát tartalmúgyomirtókat,. A környezetvédők azonnali tilalom mellett érveltek, amíg a termelői szakszervezetek a szer használati engedélyének 15 éves meghosszabbítását szerették volna elérni. 18 tagország 5 éves hosszabbítást szavazott meg, így 2022. december 15-i határidővel lehet használni egyes grlifozát gyomirtókat. Házikertben használható III. kategóriás gyomirtók: Barclay Gallup Hi-Aktív Glialka Star Roundup Mega
Nagyméretű növények esetén két módszert is választhatunk: évente elég lehet, csak a föld felső részét leszedni és friss földdel pórolni. Ha ez elmaradt évek óta, akkor érdemes a teljes talajcseréről gondoskodnunk. Vegyük ki a teljes gyökérzetet a cserépből és vágjuk vissza, távolítsuk el az esetleg elhalt részeket, és ezzel együtt metszük meg egy kicsit a növényt is. Visszaültetés után figyeljünk oda jobban. hogy az újabb begyökeresedésig ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet.
Ha már nem díszítenek a virágok, termések, akkor érdemes eltávolítani őket, hogy a növény a zöld hajtások nevelésére fordítsa energiáját. Bővebben a dérbabérról: Ismerd meg a japán dérbabért!
Jó ötlet a fakerettel körülvett fűszerkert, a napos kertrészlet is megfelelő. A gyomok ellen egy sima neylon borítás csak rövid ideig elegendő, mivel azon át tudnak nőni az erős tarackos gyökerek, a földben lévő magról kerő gyomok ellen pedig egyébként sem hatásos. Én alaposan megtisztítanám a területet a gyomoktól, felásnám mélyen és feltölteném a virágfölddel kevert talajjal. Addig kell nagyobb figyelmet szentelni a gyomtalanításnak, amíg a növények be nem növik a rendelkezésükre álló helyet, azután a gyomok is visszaszorulnak. Érdemes figyelni, hogy egyes fajok nagyon terjednek - pl. menta, magasra nő a tárkony... Még több fűszerkert info itt
Kedves János! Ha nincs a közelben megfelelő porzója a cseresznyének, valóban ez lehet az oka a terméshiánynak. Sajnos a képről nem tudom a cseresznye fajtáját megállapítani, de talán segít az alábbi táblázat kideríteni a fajtát és megtalálni mellé a megfelelő porzópárt: Cseresznye fajták és porzópárok