1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nagyon jó megfigyelés! A tökfélék (cukkini, patisszon, uborka, tök) virágai egyivarúak (azaz egy virágban csak az egyik nem képviseli magát) és a növény egylaki, tehát egy tövön belül megtalálható a hím (porzó) és a női (termő) virág. Könnyű elkülöníteni őket: a női virág tövénél látszódik a terméskezdemény, míg a hím virág vékony, hosszú száron ül. Csapadékos, hűvös időjárás esetén nem olyan jó a terméskötődés, ezen segíthetünk mi magunk is egy ecset segítségével, az alábbi módon: Szeretnél méhecskést játszani? Porozz cukkinit!
Üdvözlöm! Nem fog gondot okozni a gyökérzet az épület alapjában. Azzal, hogy korlátozva lesz a növekedése, arányosan a gyökérzet is lassabban fog fejlődni. Nem tudnak kialakulni olyan erős gyökérágak, amik megnyomhatnák az alapot. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs Óvatosan a fenyőfák metszésével!
Igen, valóban okoz ilyen tünetet a túllocsolás - hasonlóan a szárazsághoz, Ilyenkor a gyökerek belefulladnak a vízbe, nem kapnak levegőt. Érdemes óvatosan kiemelni a tövet a cserépből és eltávolítani az esetlegesen elrohadt gyökérrészeket és új virágföldbe átültetni a növényt. Az aloe vera szárazságtűrő növény, sok vizet képes raktározni húsos leveleiben, csak akkor locsoljuk újra, ha földje kiszáradt. Melyek a túllocsolás jelei növényeinknél? Tippek öntözéshez Hogyan gondozzuk az aloe verát?
A rózsa gyakori gombabetegsége, amely csillag alakú barna foltokat és levélhullást okoz a csillagpenész vagy hivatalos nevén a rózsa diplokarponos levélfoltossága. A beteg leveleket érdemes a tövek közül összegyújteni és kidobni, hogy a következő évben csökkentsük a fertőzést, illetve a rózsát se hagyjuk ki a tavaszi/őszi lemosó permetezésből. Bővebben itt olvashat a betegségről>>
A terméskezdemények/virágok eldobásának több oka lehet, sajnos gyakran előforduló probléma tökfélék, így a cukkini esetlben is. A tökfélék virágzására jellemzó, hogy egyivarű virágaik vannak általában (külön női és külön hím virágok, melyek jól megkülönböztethetőek egymástől), ha nem történik meg a beporzás a virágok lehullanak. A beporzást/termésérlelést hátráltatja: árnyékos fekvés túl magas hőmérséklet és alacsony páratartalom (nyári hőség) viszonylag alacsony hőmérséklet és magas páratartalom (hűvös, csapadékos időjárás) tápanyaghiány - magasabb foszfor és bór tartalmú műtrágyával segíthetünk a helyzeten kevés hím virág, ami beporozná a női virágot Segíthetünk a helyzeten, ha saját kézzel (ecsettel) megpróbáljuk beporozni a cukkini virágát, az alábbi módszer segítségével: Szeretnél méhecskéset játszani? Porozz cukkinit!