1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Valóban óvatosan kell bánni mindenféle friss trágyával, mert a növényeket megégetheti. Téli takarásra és közvetlen trágyázásra nem javasolnám, talajápolásra alkalmazható, amennyiben csak az elkövetkező évben kerül bele növény.
Sajnos igazán jó tanácsot nem tudok adni: a nyírfa nem igazán kedveli a metszést, a diófa gyökerei által termelt anyagokat nem igazán szereti a többi növény, s a fenyők is mély árnyékot adnak a kertben. Megpróbálkozhat néhány árnyékkedvelő dísznövény ültetésével, de a virágzó évelők és egynyáriak többsége a napfényes helyet szeretik.
A képen úgy látszik, mintha egy egyéves fűféle lenne: minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd
Leghasznosabb, ha egy nagyobb komposztálót alakítana ki, és oda gyűjtené az értékes nyesedéket. Ha ez nem megoldható, próbáljon egy környékbeli állattenyésztőt felkeresni, hátha fel tudja használni a hetente keletkező füvet.
Szamócát 2-3 évig érdemes egy helyen termeszteni, mivel gyökerei sekélyen futnak a föld felszínén telepítés előtt kell szerves trágyával feljavítani talaját. Közvetlenül szüret után lombtrágyával erősíthetjük növényünket.