1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Üdvözlöm! Nem gondolnám, hogy a trágya a probléma, mert a beültetés után szinte egyből jelentkezett volna a probléma, illetve a gyökérperzselésnél nem csak az alsó levelek sárgulnak. Elképzelhető, hogy csak az átültetés viselte meg, kell idő, hogy akklimatizálódjanak a növények az új környezethez. Sajnos más ötlet nem jut eszembe. Alulról öntözze kis vízadagokkal, a cserép tetején a föld időről időre kissé száradjon ki. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Üdvözlöm! Igen, le kell törni az elnyílt virágokat. Tápoldatozza a töveket 2-3 hetente, hogy sok-sok évig virítsanak. A kirzantémokat érdemes minden tavasszal átültetni, a gyökerükről a földet lemorzsolni, és friss, új földbe helyezni őket. Felszedni a hagymákat május végén, június elején kell, amikor már visszahúzódtak a földbe. Nyáron hűvös, fényszegény helyen kell őket tárolni, majd szeptember közepén kiültetni. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Zsuzsa! Nem lesz probléma be fogják tölteni a talajtakaró funkciójukat. Figyelni kell majd őket és időközönként ritkítani, hogy ne nyomják el egymást, de egyébként remekül meg fognak férni egymás mellett. Igényeiket tekintve nincs nagy különbség köztük. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Üdvözlöm! Remek választás lehet a selyemakác, a díszalmák, díszcseresznyék és mezei juhar. Mind jó tűrőképességű, nem érnek az égig és egyik sem allergizál. Ha az első 2-3 évben odafigyel rá, és öntözi a nagy nyári melegekben, akkor biztos az eredés. Legalább 50-60 cm mély ültetőgödröt javaslok, és a kitermelt földet keverje be 40-50 liter trágyával. Az ültetés után bőségesen be kell öntözni a fát, és nem árt kikarózni sem. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Krisztina! Több kérdést felvet a megtervezett kertrészlet.Mint például milyen széles lesz a kiemelt ágyás lépcsője. Javasolom,hogy először épüljön meg az ágyás és a napjárást addig is figyelje meg, hogy mettől meddig marad árnyékos, napos a terület minden évszakban.Ehhez igazítva érdemes növényeket válogatni amit egy szakember segítségével, de egy alapos növényismerettel rendelkező nővényárus is megtud tenni.Nem csak a növény fajtája a legfontosabb egy ültetés során, hanem a környezet is, a talaj amibe kerülnek.Molnár Gábor Éva kertészmérnök