1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Fiatal, tavaly ültetett selyemakác törzsén már a kezdetekben, s azóta is fekete foltok láthatók. Kérdésünk, hogy miként azonosítható ez, mi várható és főként, hogy mi a teendő? Mivel egy folt lehet árnyék, sérülés, betegség stb., ezért természetesen beszédesebb a lennebb látható néhány fotó. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlöm, A fiatal selyemakác egyik leggyakoribb problémája a gombás eredetű betegségek kialakulása, amelyek a törzsön és a leveleken egyaránt megjelenhetnek. A fekete foltok gyakran a fekete foltbetegség jelei, amelyet különböző gombafajok okoznak, és a fiatal fák törzsén, hajtásain vagy a leveleken egyaránt előfordulhat. A fertőzés kezdeti stádiumában a foltok kicsik, sötétek és szabálytalan alakúak, de a betegség előrehaladtával a foltok terjednek, a fa kérge megbarnul, puhává vagy repedezetté válhat. A fertőzés első jeleinél érdemes eltávolítani a beteg részeket, majd a növényt gombaölő szerrel permetezni, hogy megakadályozzuk a betegség további terjedését. A növény általános erősítése, megfelelő tápanyagellátása és a sérült kérgek tisztán tartása szintén segít az egészséges fejlődés megőrzésében.