1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A mezőgazdasági fólia szerintem nem jelent megoldást a talavízre, azt is ugyan úgy felnyomná, s később problémát jelentene. Mielőtt tóépítésbe kezd, mindenképp kérdezzen ki néhány tóépítésben jártas szakember véleményét.
Kellő védelemmel a fiatal tuja magoncokat is át lehet teleltetni a szabadban, szalma takarással vagy ha az ágyás fölé fóliasátrat húzunk megvédhetők a csemeték.
A klívia vagy szobaliliom rendkívül kedvelt szobanövény, híres rendkívüli ellenállóságáról, s hogy a betegségek nem támadják meg. Fontos számára al ágy öntözővíz, és a rendszeresség. Rendszertelen öntözés a levélszél barnulását okozhatja. Gyakori kártevője a gyapjastetű, amely ellen lemosással védekezhetünk ez okozhatja a levelek foltosodását.
Mivel Katalin nevű fehérhúhú őszibarack fajtát nem találtam, könnyen mondhatom, hogy valószínű nem ilyen fajtájú barackja van. A felsorolt tulajdonságok legjobban az augusztus közepén érő Michelini fajtára illenek: fehér alapszín, csíkozott piros fedőszín, mag körül pirosas hús szín, magvaváló, jó ízű, alakja gömbölyű.
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) dísze valóban nem a virága, azok kicsik s nem feltűnőek, hanem a virágok tövében fejlődő, ´óriási´, színes fellevelek. A nemesítők keze munkájának köszönhető ezek ma már nem csak piros, hanem sárga, rózsaszín s egyéb árnyalatokban is viríthat. Mivel hazájukban rovarmegporzású növények a kutyatejfélék, így a mikulásvirág is; s mivel viráguk jellegtelen, színes felleveleivel hívja fel magára a figyelmet, amelyben különböző színanyagok halmozódtak fel. Lakberendezés mikulásvirággal: Mikulásvirágból karácsonyfa