1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Növényvédős kollégám (Zsolnai Balázs) segített a probléma kiderítésében. A kép alapján valószínűsíthető, hogy ez mangán és vashiány tünete lehet. Tavasszal adagolt Scotts műtrágyák kíválóak az ilyenre. (Tápanyaghiány előfordulhat túl kötött, és meszes talajon is, ugyanis ilyen talajban a tápanyagok gyakran kötött - a növény számára nem elérhető - formában vannak jelen.)
Hűvös, csapadékos időben sajnos számítanunk kell a paradicsom legveszedelmesebb betegségének megjelenésére: ez a paradicsom fitoftórás betegsége, melyet paradicsomvésznek is neveznek. A vegyi védekeznek csak a betegség megjelenése előtt van eredménye: kontakt szerek közül kaptán, mankoceb tartalmú, szisztemikus szerek közül benalaxil, efozit hatóanyagú szerekkel kell május végétől kezelnünk a töveket.
Az édeskömény tavaszi vagy nyár végi magvetéssel ültethető, 40 cm-es sortávra. Ha túl sűrűn vetjük, a növény felmagzását erősítjük, s akkor hiába reménykedünk az édes gumóban. Bővebben az alábbi cikkben:
Ha ilyet tapasztal kaktuszain az két dolognak köszönhető, a nem optimális megvilágitás - keresi a fényt ezért nyúlik meg, vagy ha túl sokat locsolják -a sok víz hatására nő gyorsan. Ha van rá lehetőség, érdemes nyárra szabadba helyezni a kaktuszokat s valószínű nem marad el a hízás sem.
Az ananász a trópusi élőhelyély többször terem, ha utánozni tudnánk az ottani klímát valószínű, hogy nálunk is többször termésre tudnánk bírni.