1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A ricinus (Ricinus communis) valóban egyéves növény, a tél beálltával elfagy. A magjait áprilisban kell állandó helyre vetni. A magjaival óvatosan kell bánni, mert erősen mérgező.
Pergola befuttatására olyan növényt kell választanunk, ami nem olyan gyors növekedésű, hogy egy év alatt befussa a pergolát, aztán ne tudjon majd merre nőni. <p>Lehet már olyan kivit (Actinidia sp.) kapni, ami fagyálló, s alkalmas futtatásra; szép virágúak a különböző iszalag (Clematis alpina, C. vitalba) fajok, vagy a loncok közül a Lonicera x brownii, na és persze a különböző futórózsák.
A banán télen-nyáron sok fényt, vizet és tápanyagot igényel, különösen a nyári hónapokban. Bár ilyenkor nem szokás, de mégis segíthet a banánon, ha még idén friss, tápanyagban gazdag virágföldbe átülteti.
Az istállótrágyát lehetőleg ősszel kell kiszórni és ásással a talajba forgatni. Így a szerves anyag tavaszig elbomlik, a tápanyagok pedig a növények gyökerei számára felvehetővé válnak. Amennyire a gyökerek engedik közel lehet menni a fákhoz is. <p>Bővebben alábbi cikkeinkben olvashat a trágyázásról.<p>A lopótök akkor szedhető amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral kell leszedni. Majd meg kell mosni 3%-os hiperolos vízben, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Ha már kora tavasszal virégző évelőket szeretne kertjébe, érdemesebb cserepes évelőt vásárolni - már kb. 150 Ft-tól kezdődnek ezek árai. Kora tavaszi magvetéssel inkább csak a következő évi virágzás garantált.