1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Lehetséges, hogy már túlérett a füge, mert akkor hajlamos arra, hogy nyomás hatására szétnyíljon. A füge előső termése már augusztus végén érik. Mivel az idei nyár és ősz nem volt túl meleg, valószínű ez későbbre tolódott.
Növényvédelmi szakmérnök kollégám a következőket javasolja: "a vértetű rajzása az alma zöldbimbós állapotára tehető, akkor, mivel tetű, egy sima Pirimoros vagy Chess-es permetezéssel leküzdhető, de résen kell lenni, mert ha elszalasztja a rajzást, amikor kijönnek a ´gyapjú alól´, akkor már nem sokat ér, mint a víz az olajos rétegről lecsöpög róluk a permetlé, aztán éldegélnek vígan tovább, amíg meg nem halnak." <p> Mivel nagyon erős fertőzésről van szó, reménykednünk kell, hogy tavaszig kitart a fácska, s hatásos lesz a kezelés. (Amit még talán ősszel megtehet, hogy kefével eltávolít annyi vértetűt, amennyit csak lehetséges.)
A legtöbb kaktusz a minusz 1-2 fokot még kibírja, de mivel hazánkban nem ritka a minusz 10-20°C fok sem, ezért mindenképp egy védett helyre kell vinni őket. Legjobb számukra a világos 5-10°C-os helység. <p>Vannak viszont télálló kaktuszok, azok a mi teleinket is gond nélkül átvészelik a szabadban.
Valószínű, hogy valamilyen gombás betegség támadta meg a rózsabokrait. Most ősszel érdemes eltávolítani a betegnek tűnő, a vesszőn foltos részeket, majd tavasszal, metszés után gombaölő szerrel kellene kezelni a növényt. Ha tud képet beküldeni a rózsáról, talán könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy mi is támadta meg a rózsabokrokat.
A levelek barnulását valóban okozhatja napégés is, de káliumhiányra is következtethetünk. Ha azonban nyáron rendszeresen kapott tápanyagutánpótlást a fácska, nem valószínű e hiánytünet, s marad, a tartósan nedves talaj, ami szintén okozhat hasonló tünetet. Tél felé közeledve ugyanis egyre kevesebb locsolást igényel a fa. <p> Bővebb leírás a citrusfélékről az alábbi cikkekben: