1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A kínai leander másnéven selyembokor (selyemkoró) (Asclepias curassavica) évelő kis bokor, a trópusokról származik. Feltűnően élénkszínű piros-sárga virágfürtjeivel díszít. Sokan leandernek nézik, ahhoz hasonló levele miatt. Nyáron kertbe kiültethető, de tartható cserépben vagy dézsában is. Télen 10-15°C-on, világos pincében átteleltethető. Magjait januárban ültesse el laza szerkezetű földbe, tartsa meleg 20-25°C-os helyen, ilyen melegben indul a csirázás és tud gyökeresedni a növény.
Ha teljesen sötét van, az nem a legideálisabb, mivel a tövek megnyúlnak, legyengülnek. Ha lehet, valamivel világosabb helyet kell keresni a muskátlinak.
A krizantém eredendően tűri a téli időjárást, de extrém hideg esetén valóban elfagyhat, ezért célszerű lombbal vagy egyéb eszközzel takarni. Az újabb nemesítésű és intenzíven hajtatott növények, amelyeket a virágboltok most árulnak, már gyengébben bírják a fagyokat, de szerintem takarás mellett meg lehet próbálni az átteleltetést, természetesen nem cserépben hanem a földben tartva.
A vizinövények között vannak fagyérzékeny és fagytűrő növények. Az utóbbiakat nyugodtan a tóban hagyhatjuk biztosítva a megfelelő vízmélységet, de az előzőknek fagymentes helyet kell biztosítanunk. Ez lehet egy világos pince, ahol egy kádban átteleltethetők. Ezek közé tartoznak a következő fajok pl.: <p> - Indiai lótusz (Nelumbo nucifera)<p> - Tündérrózsa (Nymphaea sp.) <p> - Kagylótutaj (Pistia stratoides) <p> - Tömött sellővirág (Pontaderia cordata)
A levendula télálló és fagytűrő növény, a kertbe kiültetve minden gond nélkül átvészeli a telet. Az idősebb bokrokat tavasszal érdemes metszeni, megfiatalítani.