1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Sajnos az idősebb növények átültetését szinte sosem lehet ´biztonságosan´ megoldani, csak reménykedni lehet, hogy megmaradnak. <p>Az átültetést inkább kora tavasszal kell megpróbálni, úgy, hogy a fagyalt erősen visszametszik, s minnél nagyobb földlabdával próbálják meg az új heyre áttelepíteni. Az eredés még így is bizonytalan.
A murvafürt (Bougainvillea sp.) melegigényes mediterrán növény, elképzelhető, hogy az idei első talajmenti fagyok idején még kint volt az erkényen, és ennek hatására lehullajtotta a leveleit. Valószínű ez nem okoz nagy problémát, télire 8-10°C-os, világos helyet igényel. Érdemes erősen visszametszeni, ennek hatására erőteljesebben fog növekedni és virágozni a következő évben.
Sajnos a kép alapján nem iagzán lehet megállapítani a dió fajtáját. Nagyobb méretű diót terem az Alsószentiváni 117 (A117), A Fertődi 1 fajták.
Remélem, hogy csavart levelű begónia említésekor a gumós begóniára gondol. Ez a begónia fagyérzékeny növény, az első őszi fagyok hatására húsos levelei lehervadnak. A gumókat célszerű már a fagyok beállta előtt kiszedni a földből. A leveleket, hajtásokat óvatosan lecsavarjuk a gumóról, megtisztítjuk a földtől (esetleg lemossuk, de akkor néhány órán át szikkasztani kell!).
Érdemes néhány centiméter mély tükröt ásni a kulékaviccsal borított terület alá, s valamilíyen kerti segyéllyel elválasztani a többi burkolattól ill. a kerttől, hogy később se okozzon gondot.