1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Attól függ, hogy melyik ciklámen fajt tart. A szobai cikláment természetesen be kell hozni a lakásba, és világos, fagymentes helyet kell biztosítani számára. A borostyánlevelű ciklámen viszont a kertben is áttelel. Az alábbi cikkekben bemutatjuk a különböző fajokat, fajtákat és azok tartásának feltételeit.
A takácsatka több tápnövényű kártevő, tehát ha egyszer beszabadul a lakásba, valószínű, hogy több növényt is megtámad. A fehér pontok pedig jellegzetes takácsatka kártételre utalnak- a szívogatások helyén keletkeznek. A takácsatkák a száraz, alacsony páratartalmú helyeken érzik jól magukat, tehát párásítani, illetve atkaölővel permetezni a növényeket.
A növény kilétét sajnos erről a fotóról nem tudom megállapítani, ezért a betegséget is nehezebb megállapítani. A foltok gombás megbetegedésre utalnak. Érdemes a fertőzött leveleket leszedni a növényről, de ha az egész növényt ellepte, jobb, ha megválnunk tőle, nehogy a többi szobanövényre is átterjedjen.
A szobai futóka kedvelt dísznövény, meleg, párás szobában érzi igazán jól magát. Huzatban vagy alacsony páratrtalmú szobában levélszélei megbarnulhatnak. Márciustól októberig kéthetente tápoldatozzuk. Ha a párásítás nem megoldható, télire érdemes hűvösebb szobába vinnünk.
Abban valóban igaza van, hogy a rhododendron a savas talajt (és a párás levegőt) szereti, de a diólevelek mást hatást váltanak ki. A dió levelében, gyökerében olyan anyagok halmozódnak fel, amelyek gátolják a környezetében lévő növények fejlődését, ezért semmiképp sem tanácsos azzal takarni a növényeket. A mészkerülő növényeknél inkább a fenyő tűlevelei alkalmasak. A tűlevelek viszont nagyon lassan bomlanak le, ezért még ültetés előtt kell a kert azon részében talajt cserélnünk, ahová a rhododendront fogjuk ültetni.