116. Ezek a legjobb padlizsánfajták
A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit!
A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit!
A grillezett húsoknak jóval nagyobb a szafttartalma, mint a hagyományosan sült húsoknak. E célból találták ki a grill vagy amerikai kifejezéssel élve " Barbecue" fűszerkeveréket. Kitűnő keverék, amely grill, roston, nyárson sültek, bifsztek, kotlettek, egyéb sültek, levesek, mártások, vagdalt húsok, gulyásleves, saláták ízesítésére is használható. És pár perc alatt mi magunk is összeállíthatjuk!
Sokan az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett azért szívesebben próbálkoznak kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők, és kórokozók elpusztítására. Ezért érdemes visszanyúlni nagyszüleink módszereihez, akik különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben. Tegyük hozzá, hogy sikeresen. Lássunk néhány régi módszert!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
Honnan tudjuk, hogy melyik növényt, mikor ültessük el? A természet nagy biztonsággal jelzi, mikor kell veteményezni, palántákat kiültetni. A termelők ismerik ezeket a jelzéseket, melyek utalnak az időjárás és a klíma változására.
Gyakran előforduló probléma nem csak a vékony héjú paradicsom fajtáknál, hogy érés közben megreped a héjuk. Kiváltó ok leggyakrabban az egyenletlen vízellátás, esetleg a túlöntözés. Ha egy csapadékszegény időszakot felvált egy esős időszak, esetleg nagyobb mennyiségű öntözés pár nap szárazság után, akkor a termések vízzel telítődnek és kihasadhatnak. A repedések leggyakrabban a kocsány felőli részen indulnak ki. Sajnos a repedéseken másodlagos gomba és baktériumfertőzések indulhatnak, ami a bogyó rothadását okozhatja. A paradicsom ellenállóságát növelhetjük bór és kalcium tartalmú lombtrágya heti adagolásával, ami csökkenti a repedések kockázatát. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya adagolását, ami hirtelen növekedést és lazább szöveteket indukál. A képen látható paradicsomok habár repedtek, további fertőzés nem látható rajtuk, így mielőbb érdemes feldolgozni őket. A bór tartalmú lombtrágya javítja a termésminőséget
Üdvözlöm! Elképzelhető, hogy nem voltak hozzáedzve a kinti klímához, tehát növényházban nevelkedtek. Nem lesz velük semmi gond. Gyakori öntözést, kéthetente való tápoldatozást javaslok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Tisztelt Hölgyem/Uram! A tavasszal tapasztalat szerzés céllal paradicsomot ültettem cserepekben az erkélyre. az ajánlott tarsnövényeket tettem melléjük. Műtrágyát nem használok bio oldatokkal locsolom őket. Növényvédő szereket sem használok. A csatolmányban szereplő képeken jól látszik, hogy gyengén kötöttek a virágok, noha sok virágot hozták a paradicsom növények. Valamint sárgulnak / száradnak is a bimbók. Azt szeretném kérdezni, hogy mi az oka a fentieknek? Köszönettel: Csáki Attila
A paradicsom gyenge terméskötése mögött több tényező is állhat. Leggyakrabban a beporzás hiánya okozza ezt a problémát, különösen erkélyen vagy zárt helyen tartott növények esetében, ahol kevés a természetes beporzó rovar. Ezenkívül az időjárási körülmények – például túl magas hőmérséklet, száraz levegő vagy hirtelen hőingadozás – is akadályozhatják a virágok megtermékenyülését. A tápanyaghiány, különösen a kálium és a bór alacsony szintje szintén hozzájárulhat a gyenge terméskötéshez, még akkor is, ha bio módon történik a növények tápanyagellátása.