11. Hogyan fotózzunk a természetben?
Amit ma lefotózhatsz, azt lehet, hogy holnap már nem érdemes vagy nem lehetséges! A pillanat, - mint azt számos bölcsesség kifejtette már - elszáll. Egy jó képbe viszont bele tudjuk zárni.
Amit ma lefotózhatsz, azt lehet, hogy holnap már nem érdemes vagy nem lehetséges! A pillanat, - mint azt számos bölcsesség kifejtette már - elszáll. Egy jó képbe viszont bele tudjuk zárni.
A mézet elődeink nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is fogyasztották. Lassan visszatérünk szokásaikhoz.
Fantasztikus bejelentést tett két észak-amerikai biológus, miszerint előállították az első olyan paradicsomot, amelyet akár sós vízzel is öntözhetnek a gazdák, vagy nagyobb sótartalmú földbe is vethetnek, mégis ugyanúgy fejlődik, mint hagyományos paradicsomtársai.
A mák hidegtűrő növény, ezért a magját minél korábban kell a finoman elmunkált talajba elvetni. De vajon tényeg hatásos-e a szilveszteri mákvetés?
Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.
Valóban óvatosan kell bánni mindenféle friss trágyával, mert a növényeket megégetheti. Téli takarásra és közvetlen trágyázásra nem javasolnám, talajápolásra alkalmazható, amennyiben csak az elkövetkező évben kerül bele növény.
Sajnos igazán jó tanácsot nem tudok adni: a nyírfa nem igazán kedveli a metszést, a diófa gyökerei által termelt anyagokat nem igazán szereti a többi növény, s a fenyők is mély árnyékot adnak a kertben. Megpróbálkozhat néhány árnyékkedvelő dísznövény ültetésével, de a virágzó évelők és egynyáriak többsége a napfényes helyet szeretik.
A képen úgy látszik, mintha egy egyéves fűféle lenne: minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd
Leghasznosabb, ha egy nagyobb komposztálót alakítana ki, és oda gyűjtené az értékes nyesedéket. Ha ez nem megoldható, próbáljon egy környékbeli állattenyésztőt felkeresni, hátha fel tudja használni a hetente keletkező füvet.
Szamócát 2-3 évig érdemes egy helyen termeszteni, mivel gyökerei sekélyen futnak a föld felszínén telepítés előtt kell szerves trágyával feljavítani talaját. Közvetlenül szüret után lombtrágyával erősíthetjük növényünket.