5
Lestyán, a magginövény
Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.

A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj

A növény minden részének a zellerre emlékeztető, jellegzetes fűszeres illata van, német nyelvterületen "Maggipflanze"-nak is nevezik, hazánkban "vegeta növény" néven is ismeretes. Mindkét név utal a legfőbb felhasználási területre, fűszerkeverékek, leveskocka alkotórésze, de likőrök és konzervek ízesítőjeként is megtalálhatjuk. Azonban nemcsak fűszerként használható, erős vízhajtó hatása van, így ilyen jellegű teakeverékekben fordul elő a gyökere. Vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó hatással is rendelkezik.

A lestyán alkalmazási javaslata:

"Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4.5-9 g." (Kéry, 2000)

lestyan_01

A lestyán származása és termesztése

A lestyán hazája Dél- és Nyugat Ázsia, Európában sok helyen a termesztésből elvadulva található. Nem fagyérzékeny, az ország egész területén termeszthető, ha nagy víz- és tápanyag igényét ki lehet elégíteni.

Helybevetéssel, palántázással, vagy a négy-öt éves egyedek tőosztásával egyaránt szaporítható. A vetésidő október vége, november eleje, illetve március eleje, közepe. A palánták kiültetésének időpontja szeptember-október, a tőosztásé március. A növényápolási munkák mechanikai gyomirtásból, illetve a gombabetegségek, és kártevők elleni védekezésből állnak. A levél elsőéves állományokban nyár végén, illetve ősszel, idősebb állományokban nyár elejétől ősz végéig szedhető, a gyökereket ősszel érdemes kiszedni.

 

Receptajánlat: vegyes zöldségleves Romváry szerint

"Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, lestyánt apró karikára vágunk, teszünk hozzá zöldborsót, petrezselyemzöldet, pici reszelt hagymát, és az egészet kevés vízben puhára pároljuk. Mikor megpuhult, liszttel megszórjuk, és csontlével felengedjük. Megsózzuk, és kevés rizst főzünk bele. Tejfölös tojássárgájával tálaljuk."

értékelés