1601. Hogyan szaporítsunk tündérrózsát a kerti tavunkba?
A pincében, garázsban teleltetett tündérrózsákat április végén, május elején helyezhetjük vissza a tóba. A kosarukat kinőtt egyedeket májusban tőosztással szaporíthatjuk.
A pincében, garázsban teleltetett tündérrózsákat április végén, május elején helyezhetjük vissza a tóba. A kosarukat kinőtt egyedeket májusban tőosztással szaporíthatjuk.
Az első meleg napsugarak, a hosszabb nappalok hatására a kerti tóban is megélénkül az élet. Most kell előkészítenünk a tavunkat, hogy egész nyáron át élvezhessük a szépségét. Először vágjuk vissza a tóparti és a mocsári (lápi) növények elhalt lombját, szárát, hogy helyet készítsünk a az új hajtásoknak, és csökkentsük a vízben bomlásnak induló szerves anyagok mennyiségét...
Dolgunk nem könnyű, ha igazi kertről akarunk írni. Mindenkinek más és más egy kert, a fejében elképzel valamit. Akinek nincs, álmodozik róla, akinek van, mást szeretne, vagy máshogy. Célunk: egy nem túl nagy, nem túl lejtős, viszonylag egyöntetű és könnyen kezelhető kert kialakítása, amit inkább használatra találunk ki elsősorban, másodsorban szépségéért tartunk.
Hogyan főzzük meg a sonkát? A sonkát főzés előtt áztassuk hideg vízbe 1-2 órára, így a só nagy része kiázik belőle. Mossuk le, majd hideg vízbe tegyük fel főni, úgy, hogy a víz ellepje. A vízbe tegyünk zöldségeket, ízlés szerint fokhagymát, vöröshagymát, borsot és babérlevelet. Lassú tűzön főzzük, legalább 3 órán át. A sonka kész, ha a hús könnyen leválik a csontról. A kötözött sonkát hústű próbával ellenőrizhetjük. A sonkát hagyjuk a levében kihűlni. Ezután tegyük át egy tálra, fedjük le és tartsuk hűtőben.
Végre megjött a tavasz, és elkezdődhetnek a kerti munkák. Jól jönnek a tuti tippek és a hasznos ötletek, ezért minden hónapban bemutatunk egy szakembert, aki profi tanácsaival és munkájával a segítségünkre lehet! Márciusban a népszerű Durucz kert tulajdonosával, Durucz Attila parképítő és kertfenntartó technikussal beszélgettünk.
Kedves Boldog Ferencné! Homokos talajon rendszeresen, nyári időszakban naponta kell öntözni. A meleg, csapadékmentes napokon 10-15 liter vízre van szükség. Nem igazán lehet túlöntözni homokon a cseresznyét, ettől nem kell tartani. A foltok a leveleken a blumeriella nevű gomba jelei. Permetezze le Topas, vagy Score nevű szerrel. Egyáltalán nincs rossz bőrben a fa, nem kell aggódni. Az ág lekötözés bevett gyakorlat. Figyeljen, hogy a kötözőanyag ne nőhessen bele a fába. Az ősz beállta után leveheti a kötözést, addigra már rögzülni fog az ág. Tavasszal a rügypattanás után meg kell metszeni a fát. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Nagy Józsefné! Minél nagyobb a cserép, annál jobb, de érdemes legalább 25 centiset venni. Fontos, hogy az alján legyen lyuk, amelyen keresztül a víz tud távozni. Ősszel az első fagyokig bármikor elkészítheti. Tulipán, nárcisz, gyönygyike, császárkorona, jácint, krókusz mind mehet cserépbe. Figyelmébe ajánljom a következő videónkat is: Ami ezzel a témával foglalkozik. Üdv, Édenkertész
Üdvözlöm! A kép alapján nem tűnik betegnek a fa, a leveleinek egészséges a színe, tehát nincs nagy baj. Jövő tavasztól bőséges öntözést javaslok főleg nyáron. Ilyenkor naponta, 2 naponta kapjon 15-20 liter vizet. Emellett nitrogné műtrágyát adjon neki 3 hetente. 10 liter vízben oldjon fel 2 evőkanálnyi mennyiséget. A tápoldatozást folytassa egészen augusztus elejéig. El kell, hogy induljon a fa fejlődése. Sok sikert! Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Homoktalaj beművelés, komposzt beleforgatása lazító hatással van a talaj felső rétegére. Amennyiben nem történik talajművelés, akkor rendszeres szerves anyag használat megváltoztatja idővel a felső talajszerkezetet. Molnár Gábor Éva kertészmérnök
Kedves Cate! A képen látható tök sütőtök és takarmánytök egyaránt lehet, sőt akár gömb cukkini is, vagy akár ezek hibridje is. Mivel a fajta nem ismert, így úgy vélem, egy "magától kelt" növényről lehet szó. Az, hogy ehető tök-e vagy sem sajnos kép alapján nem eldönthető, viszont tapasztalati úton lehet megállapítani, ugyanis a takarmánytökök, halloween tökök keserűek, így a termést megsértve, megkóstolva rögtön megtudjuk, hogy fogyasztható kategóriába tartozik-e vagy sem. Üdv, Megyeri Szabolcs