1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
A burgonya optimális talaj- és éghajlati igényei elég pontosan körvonalazhatók, de mégis szinte mindenütt megterem, mert képes alkalmazkodni az adottságokhoz. Legjobban a könnyű, homokos vályogtalajt kedveli, amely korán felmelegszik. A tavasszal lassan felmelegedő nehéz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vízáteresztő képessége, a burgonya termesztésére csak korlátozottan alkalmasak. Az egészséges, ép vetőgumót előcsíráztatjuk, mert ezzel a tenyészidőt mintegy két héttel lehet lerövidíteni, és 10-20% többlettermést lehet elérni. A cél az, hogy kiültetéskor a gumókon 2 cm-nél nem hosszabb, vastag csirák legyenek, mert az ezeknél hosszabb csírák a szállítás és a vetési munka közben biztosan letörnek. Az előcsíráztatásra a 12-15 °C hőmérsékletű helyiségek alkalmasak. Érdemes tudni (már csak az étkezési burgonya téli tárolása érdekében is), hogy a meleg és a sötétség a csírák növekedését segíti, a hűvös környezet, a fény és a levegőáramlás viszont gátolja. Az ültetésre rendszerint április közepén kerülhet sor, mert a burgonya fagyérzékeny növény. Ha a friss hajtásai elfagynak, akkor még számíthatunk a regenerálódásra, de a termés mindenképpen csökken.
Csillagos puskinvirág - Puschinia scilloides libanotica
Ékszerorchidea - Ludisia discolor Bár igazából a húsevő és vízinövények a fő szakterületünk, megpróbálok erre a kérdésre válaszolni. Amikor a virágszár végképp elvirázott, akkor tőből le lehet vágni nyugodtan. Páraigényes faj, mely szereti a közepes fényviszonyokat és igen magas páratartalmat. Igazából a szoba nem alkalmas a tartására, floráriumba kellene behelyezni. Ültetni egyszerű orchidea ültetési anyagba (Savanyú laza szerkezetű talajtba) célszerű.
Valószínűleg levélváltásról van szó, tehát a tavalyi leveleit eldobja, azok elszáradnak és hoznak friss leveleket. Nálunk legalábbis most itt tartanak. Mindenképpen, mivel tavasz van, ültesse át a növényt mohatőzegbe (pl. Novobalt). A régi talajt mind áztassa le róla csap alatt. Tegye naposabb helyre, ha lehetséges, mert talán sötét helyen van.
A tavasziakkal még nincs elkésve. Az őszieknél viszont - mivel konkrét növény nem volt megjelölve - nagyon nehéz pontos választ adni. Ha hajt a növény valószínűleg nem volt ősszel elültetve, így mindenképpen ültesse el minél előbb. Ha nem is fog a következő évben virágozni, így van csak esély túlélésre. A nyarat semmiképpen nem élné túl, mert az őszi növekedési periódus is kimaradt az életéből. Bővebb leírást az alábbi cikkekben olvashat: