1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
Valószínűleg valami gombás betegséget kaphatott a golgotavirágja, bár így látatlanban elég nehéz ezt diagnosztizálni. Mindenképpen kellene valami dísznövényekhez is használható gombaölőszer. Amúgy nem gondolom, hogy súlyos lenne a probléma!
Japánban a kertekben lévő fákat a bonsaihoz hasonló módon alakítják, anélkül, hogy a gyökerüket bolygatnák. Kövesse példájukat és metszéssel határozza meg a fa alakját és nagyságát oly módon, hogy a kívánt magasság elérését követően a felfelé törekvő ágakat tőböl kivágja! Törekedjen arra, hogy az így megmaradt korona szerkezete formás legyen. Ezt a japánok úgy érik el, hogy az irányítani kívánt ágat, annak megfásodásáig, bambuszrudakhoz kötözik! Sok sikert!
Bármikor termeljük a karalábét, tevékenységünk sikere nagymértékben függ a palánták minőségétől. Csak megbízható helyről vásároljunk palántát; a fiatal, de erőteljes, zömök, sötétzöld levelű palánták a jók. (Lehet, hogy nem őszi karalábépalántát ültetett?) Sok vizet igényel, gyakori öntözést, mert a gumója csak így marad zsenge, könnyen megfőzhető. Ne ültessük a karalábét gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá, mert ez a fényigényes növény felnyurgul, gumója fejletlen marad. Sajnos nyáron előfordulhat, hogy ha túl magas a hőmérséklet, akkor csak a lombja növekszik, de a gumója fejletlen marad.
A képen látható növény a díszeslevelű csillagvirág (Scilla violacea), Dél-Afrikában élő hagymás. A szárazságot jól tűri, heti 2 alkalommal elég meglocsolni kánikulában is. Jól drénezett talajt igényel, tartalmazzon homokot vagy perlitet a virágföld mellett. A képen látható növény nagyon megnyúlt, több fényt kell neki biztostani, hogy kompaktabb legyen.
Nehéz egyértelmű választ adni, ugyanis a tartási körülmények nem ismertek (szobában vagy szabadban tartott, ablak előtt, van-e légmozgás stb.), ezért inkább azt írom, hogy mit nem szabad tenni a bimbóit fejlesztő növénnyel! - Nem szabad a helyéről sem elmozdítani, sem elforgatni, - nem kaphat huzatot, viszont feltétlen szükséges egy kis enyhe légmozgás, - nem bírja a füstöt, - ha szobában tartjuk, minden romlandó gyümölcsöt ki kell vinni a helyiségből a fejlődő etiléngáz miatt, - a fejlődő bimbókat nem érheti víz még spriccelés formájában sem, - a virágszár fejlődésének kezdetekor a tápanyag-összetételt változtatni kell kálium-túlsúlyosra. Remélem a hibaokok ebből kiszűrhetők lesznek.