1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
A perlit önmagában nagyon jó ültető- és gyökereztető közeg. A vermikulitot kiváltja. Ez utóbbi valóban nem egészséges, szálas szerkezetű és belélegezve lerakódik a tűdőben. Az interneten 1-2 helyen azért be lehet szerezni, de elég drága.
Az orchideák, így az oncidiumok bulbái is tápanyagraktározó szerepet töltenek be. Ezek a már elvirágzott bulbák táplálják a már meglévő vagy leendő sarjakat. Ahogy fogy a tápanyagkészlet, úgy lesz a bulba egyre ráncosabb, majd miután szerepét betöltötte, szép lassan el fog halni. Ez egy természetes folyamat, ha már régi bulbáról beszélünk. Ha a bulba még fiatal és ráncos, akkor valószínű, hogy vagy kevés a tápanyag vagy a túlöntözéstől elhaltak a gyökerek. Tartásmódja: Nem túl meleg helyet kedvel, sok fénnyel (nem tűző napfény!). Talaja legyen szellős,(nagyon durva fakéreg), nyáron akár naponta lehet esővizzel öntözni, de ügyelni kell, hogy a gyökerei mihamarabb felszáradjanak, ugyanis a pangó víz elpusztítja a gyökereit. Télen hűvös helyen sok fénnyel és nagyon kevés öntözéssel tartható.
Valószinű, hogy nem pihente ki magát a növény, ha igen, akkor ez tápanyaghiányra vall. Hetente egyszer tápoldatos vízbe kell áztatni és a leveleit lombtrágyás vízzel kell permetezni (csak nappal, oly módon, hogy éjszakára leszáradjon!) különben legyengül.
A Jacobinea könnyen tartható szobanövény, közepes fény és vízigényű. Visszavágni csak akkor kell, ha kinőtte a rendelkezésére álló helyet. Gyorsan nő, gazdagon virágzik, könnyű szaporítani. Min. 10 °C fokon, világos helyen áttelel.
Növénye a Crassulaceae (Varjúhájfélék) családba tartozik és valószinűleg Pachyphytum oviferum. Ha megnézi Petra korábbi kérdéséhez kapcsolódó növényt, akkor láthatja, milyen nagy a formai hasonlóság, de a kettő mégsem egy. Északi fekvésű szoba ablakában télen biztosan kevés fényt fog kapni. Ilyen helyen én sem javaslok havi egy locsolásnál többet. Cél az lenne, hogy télire a növekedését leállítsuk. Ezt elérhetjük, ha hűvös helyen tartja és nagyon ritkán öntözi (havonta egyszer). Ha 20 °C feletti hőmérsékleten tudja csak tartani, de minél világosabb helyen, akkor egy-két hetente öntözze meg, de csak kisebb vízadagokkal.