1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
Az átültetés utáni és azt követő évben is öntözze rendszeresen a fát, különben nem fog begyökeresedni. Javaslom, hogy a lombkorona alatti földet takarja be levágott fűnyesedékkel vagy faforgáccsal, a talaj árnyékolásával is segíti a gyökeresedést. A fatörzsön megjelent repedés a fokozott anyagcsere(bőséges öntözés) miatt lépett fel, de erre szükség van. A fa meg fog maradni. 2009.08.04.
Sajnos fénykép nélkül nehéz megállapítani, hogy pontosan mi lehet a baja. Ha gombás fertőzés okozta a tünetet, akkor a gombaölőszeres permetezést néhányszor meg kell ismételni, mert az egyszeri permetezés ritkán vezet eredményre. Jól szellőző, alacsonyabb páratartalmú tartási helyen is könnyen lehet a yuccaféléket nevelni, adott esetben a szabadban, a napon. Ez is gátolja a gombás fertőzések elterjedését. Amennyiben a növény eddig nem a szabadban volt, akkor a kihelyezést fokozatosan kell végezni, és jó pár napig csak árnyékban tartani, mert a nap könnyen megégetheti a leveleit.
A cserép alján, a föld alatt legyen kavicsból vízáteresztő réteg, amelyen a felesleges víz elfolyik. Az ananász szereti a nedves, párás környezetet, de nem a pangó vizet. A vizet a levélrózsa tölcsérébe kell juttatni. Nyáron tápoldatozást igényel. Télen a fűtőtest közelében fejlődik a legszebben.
Az eprek az indákon képződő kis epernövényekkel szaporodnak: ha szártövük a talajjal érintkezik és a talaj nedves, akkor néhány hét alatt gyökérzetet fejlesztenek. Ekkor leválaszthatók és elültethetők, tehát szaporításra alkalmasak. Ha szaporítani akarja az új növényeket, akkor hagyja meg őket. Amennyiben ezekre nincs szüksége, akkor az indákat minél előbb távolítsa el folyamatosan, ahogy képződnek, így a kifejlett tövekre fordítja a növény az energiáit. A csüngő (folyton termő) fajtáknál ezzel az eljárással a következő virágzatok kialakulását segíti. 2009.08.4.
Sajnos nagyon valószínű, hogy ez a Livistona elpusztult. A levelek elszáradhatnak a túlöntözés következtében a gyökérsérülés miatt is, de a kép alapján azt gondolom, hogy nem kapott elég vizet. A Livistonák elsősorban Kína és Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein élnek, és elég vízigényes növények, kedvelik a magas páratartalmat. A túlöntözésük könnyen elkerülhető, ha jó vízelvezető talajban neveljük őket, és az öntözés után nem áll víz a cserépalátétben. Ki kell szedni a cserépből és megnézni, hogy a gyökerek még élnek-e. Ha igen, akkor még lehet rá némi esély, hogy újra kihajt... különben pedig új növényt kell beszerezni, talán egy könnyebben nevelhető pálmafélét. Édenkertész