1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
A Dracenát évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek. Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat.
Granny Smith Október második dekádjának végén éri el optimális szüreti érettségét. Fogyasztási érettsége április végéig tart. Gyümölcse középnagy vagy nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze mérsékelten savanykás. Korán termőre fordul és bőtermő. Almafajták vásárlása Szedés október végétől november elejéig. Nagyon régi fajta, csak Európában új. Csak meleg vidékeken érik be. Termése középnagy, fűzöld színű (zöld alma). Lédús, savanykás, üdítő, kemény. Erős növekedésű. A termés kezdetben rendszeres, bőséges és egészséges. Granny Smith almafa porzófái: Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking
Tulajdonképpen szinte minden növény szaporítható dugványozással, csak az ideje nem mindegyiknek most van és különféle körülményeket igényelnek az eredéshez. Ha szaporítani akarjuk, érett dióját egyedi edénybe ültessük, és télen - az egerektől, madaraktól, mókusoktól megvédve - tartsuk hideg, nedves helyen. Kora tavasszal csírázik, és a nyár elején kiültethető. A csemetét az első-második télen védjük a hidegtől.
Igen, a cikkben olvasható módon kb 1 cm-es részt, azaz talpat vágjunk az ananászból és ezt gyökereztessük. A z ültetőközegbe azért kell homokot keverni, hogy lazítsuk azt ezzel is könnyítve a begyökeresedést. Sok sikert!
A mini gerbera nagyon érzékeny a vízre, csak akkor kell locsolni, ha a földje már kissé száraz. Folyamatosan, de nagyon keveset kell öntözni. A száradás és a kidőlés is arra utalnak, hogy túl lett locsolva. Próbálja meg kiszárítani, jó lenne, ha megmaradna!