1666. Főzzünk puliszkát! - Puliszka és puliszkapuding
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
Olyan puliszkareceptet ajánlunk, ami nem ragad az edény fenekére és nem lesz csomós, nem kell órák hosszat kevergetni. Csak garantáltan nagyon finom lesz!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk sört!
A sok finomság mellet jól jön egy kis sós nassolnivaló a locsolóknak, vagy nekünk, ha kirándulással szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló sör és borkorcsolya.
Linné a Protea nemzetséget Proteuszról, az alakját változtatni tudó tengeristenről nevezte el. A nemzetség 115 különböző fajt számlál, köztük örökzöld bokrokat, fákat. A virágok gyakran nagyok, mutatósak, kúp alakúak.
A különböző Delphinium fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze szarkaláb (Delphinium cultorum) néven. A legszebb, legmutatósabb évelők közé tartozik. Vágott virágként, csokorba kötve is tökéletes.
A leírás alapján nem világos, hogy milyen örökzöldre gondol. A tűleveleket érintő betegségei csak a tűlevelekkel rendelkező (Abies, Picea, Pinus, Pseudotsuga, stb.) fajoknak vannak. A tujákat és hamisciprusokat leggyakrabban gombabetegség károsítja, amire a már bevált permetszereket javasoljuk.
A május eleji fagyok már a gyümölcsöt érték, azt ritkították meg. Az azóta fejlődő gyümölcsök érnek tovább, amelyekben fagykár keletkezett, az most lehullik. A betegséget észre lehet venni a fán, vagy a levelein is. A természetes hullás nem okoz jelentős mértékű ritkulást.
Az aggodalom érthető. Permetezésnél az epret érdemes lett volna takarással védeni. A szer élelmezési várakozási ideje 14 nap, de mégsem tanácsos a pár szem eper elfogyasztása, mert nem tudni mennyi a szermaradvány a gyümölcsben. A többi gyümölcsöt (málna, ribizli...) már nyugodtan fogyaszthatják - persze ha előtte nem történik permetezés.
Kedves Gulypán! A benti körülmények után nem szabad hirtelen kiültetni a növényeket. Fokozatosan kell a kinti időjárási viszonyokhoz szoktatni. Valószínű ok, a hirtelen bekövetkezett közvetlen napsugárzás. Megégtek a levelei, az új hajtások meg beszáradtak, nem tudnak kifejlődni. Változtatni kellene a helyen. A rendszeres tápldatozás nem oldja meg a problémát. A hirtelen nagy mennyiségben adagolt tápoldat is okozhat levélhullást, és a növény növekedése is leállhat. Az átültetett növényeket az első időszakban nem szabad tápldatozni, míg gyökere meg nem erősödik. Szigorúan be kell tartani az adagolást. Üdvözlettel, Vasvári János zsolt
Tisztelt Orlai Gábor! A képen nem derül ki, hogy mekkora a cserép, de gyanítom, hogy 6-cm körül van. A képen egy fiatal tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) van. Világos, de nagyon párás hely kell neki, pl. fűrdőszoba. 25-28 °C a megfelelő, a talajok közül inkább a tőzegesebbet szereti. Kapcsolódó cikk: Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)