1711. Konyhakiállítás – Mindenkit megfőz!
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Sokan az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett azért szívesebben próbálkoznak kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők, és kórokozók elpusztítására. Ezért érdemes visszanyúlni nagyszüleink módszereihez, akik különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben. Tegyük hozzá, hogy sikeresen. Lássunk néhány régi módszert!
Akinek kertje van, az egészen biztosan szeretne egy sziklakertet is. Bármily kicsi is, de legyen, mert a virágokkal, gyógy,-és fűszernövényekkel teli kis sziget nagyon feldobja a kertünk hangulatát. Vagy az előkertünkét. Lássunk hozzá!
A Goji bogyó gyógyhatásairól már írtunk. Akik ismerik, tudják, hogy szinte csodaszernek számít az egészségmegőrzés szempontjából. A Goji bogyóból készült termékek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, de a legjobb mégis a saját termés, vagyis ha a kertünkben is van ebből a csodás növényből.
A Gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben nevelhető gyógyszer. Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátába felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. Mindemellett dekoratív kúszónövény a szobánkba, a télikertbe, a balkonra, vagy a teraszra.
Nagy valószínűséggel Olvasónk valóban mirobalánt látott erdélyi kirándulása során. A Myrobalant a kertészek elsősorban kajszi-, és szilvafák alanyaként használják fel, erre oltják (szemzik) rá a nemes fajtát. A myrobalan a nagyon köves és a nagyon száraz talajok kivételéval mindenütt jól díszlik, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is jól tűri. <p>Ha vásárolni szeretne, tekintse meg a Szaknévsor rovatot, ahol ajánlatot kérhet díszfaiskoláktól, gyümölcsfaiskoláktól.
A barnuló, majd elszáradó leveleknek alapvetően három oka lehet, a kevés fény, a magas hőmérséklet vagy a vízhiány. A papagájvirágnál kucsfontosságú, hogy télen hűvös és jól megvilágított helyen tartsuk. Ilyenkor ritkábban, de tavasztól alaposan be kell öntözni, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. <p>Amennyiben fiatal növényt kapott, tavasszal mindenképpen ültesse át. A fejlett növényeket azonban nem szabad átültetni, mert az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép.
A köszméte ökológiai igényét tekintve jellemző, hogy a hűvösebb területeken érzi jól magát. Meleg területeken, forró nyarakon nemcsak a lombját veszti el, hanem gyakran a gyümölcs is megperzselődik, értéktelenné válik. <p>Talajjal szemben nem túl igényes, legjobban a középkötött vagy lazáb, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Egyre azonban figyelni kell, a levegőtlen talajt egyáltalán nem viseli el.
A sütőtök termését késő ősszel szedjük fel, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható.
A gyümölcsfákhoz hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van az évenkénti megújulásra. Tetemesebb kort megélt növényeink esetén nem elegendő csupán az átültetés, 2-3 évente újítsuk meg a töveket. A szobapáfrány esetén kora tavasszal végezzünk tőosztást, amikor 2-3 egyforma nagyságú tövet képezünk, és ezeket külön cserépbe ültetjük.