1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A műtrágyákon található Ntrogén-Foszfor-Kálium (NPK) arányszámok, a műtrágyában található makroelemek egymáshoz viszonyított arányát jelölik, tehát nem azt, hogy 1 négyzetméterre hágy g tápanyag kiszórása javasolt. Ez azért fontos, mert levélzöldségek ill. levéldísznövények esetén alapvető tápanyag a nitrogén; addig a virágzó növényeknél a foszfor és a kálium mennyisége a fontos. Érdemes tehát olyan összetett műtrágyát vásárolni, amely már eleve össze van állítva a növény igényeinek megfelelően.
A laza, humuszban gazdag és mindig kissé nedves talajt kedvelik a kállák. Napos fekvésben sokat párologtatnak, ezért gyakran kell öntöznünk. A pangó vizet nem kedvelik, a megvastagodott gyökerek könnyedén elrothadhatnak. A vizen kívül - vegetációs időszakban - hetenkénti( virágos növények számára kifejlesztett általános) tápoldatozást is igényel.
A gumó elültetése után 1(-2) héttel ki kell hogy hajtson, további kb. 1 hónap a szárnövekedés időszaka, aminek végében ott lapul a virágbimbó. Elnyílás után a virágszárat vágjuk vissza, ápoljuk rendzseresen, nyáron, ha lehet állítsuk a szabdba. Ősszel csökkentsük az öntözését, hagyjuk hogy a levelek elszáradjanak. Ekkor vegyük ki a földből a gumót, néhány hétig pihentessük, majd novembertől ismét elültethető és virágoztatható.<p>A hibiszkusz számára az a legoptimálisabb, ha egész télen 12-14 fok körüli világos helyiségben telelhet, de a 8-10 fok sem túl hideg számára.
Köszönöm szerkesztőségünk Nevében!
Valószínű, hogy a virágboltban hűvösebb volt és emellett magasabb a páratartalom, mint a meleg szobában, ezért inkább gyakoribb locsolást javasolnék. Kezdetnek érdemes egy vízfűrdőd adni a kókadó növénynek: kb fél órára egy lavor vízbe kéne állítani a növény, ami alatt fel tudja szívni magát vízzel, majd hagyni, hogy a felesleges víz kicsöpögjön, s utána visszaállítani a tálcájára. Ha úgy találja, hogy földje kiszáradt, újra lehet locsolni.