1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Kedves Richárd! Nagyon nehéz a megoldás, illetve a válsz. Ha nincs öntözve, akkor semmi nem fog megmaradni, viszont ilyen szélsőséges körülmények között a tarack búza (Agropiron repens) tűnik a legkézenfekvőbbnek. Vannak szárazságtűrő fűfélék (csenkeszek), de azt hiszem nem lehet hosszútávon garantálni a fennmaradásukat a jelen körülmények között. Javaslom, hogy barátok-rokonok tarackos kertjében gyűjtsön össze minél több tarack gyökeret (rizómákat) és azokat ültesse el, nyírja, öntözze azért, amíg beindul, esetleg péti sóval is meg hintheti, nagyon gyorsan nő és kíválóan gyepesíthatő.
Télen kb. havonta egyszer adjunk neki vizet, épp hogy csak kissé nedves legyen a földje.A yucca a törzsében tárolja a vizet, ezért amikor a földje már száraz, a növény szárában még akkor is van bőven nedvesség.Ezért ha a növény elkezdd sárgulni, vagy a levelei nagyon lefelé lógnak, az első amit érdemes megvizsgálni az a föld nedvesség tartalma. A yucca egyik fő gondozási hibája a túlöntözés.Hőmérsékelt:Nyáron a növény jól érzi magát 15-25 fok közötti hőmérsékleten, télen pedig egy hűvösebb kb. 10-12 fok kell neki.A túl meleg lakásban a levelek sárgulnak, és lehullnak.Fényigény:Világos helyre tegyük, mert csak itt érzi jól magát, nyáron tegyük ki a kertbe, vagy erkélyre egy árnyékos helyre. A beteg leveleket távolítsa el, ha jól gondozza, nem lesz gond.
Tisztelt kertbarát! A naspolya hűvösebb párásabb éghajlatot kedveli. A talaj mésztartalmára érzékeny. Félárnyékban fejlődik jól. A fajták közül a Hollandi óriás hajlamos a termés repedezésére. A meszes kötött talajokon az almatermésűeknél előfordulhat törzs és gyümölcsrepedés. A hosszú szárazság utáni hirtelen nagy csapadék is okozhat gyümölcsrepedést. Megoldás fajtamegválasztása pl Szentesi rózsa., a talajlazítás, istállótrágyával való ellátás, talaj savanyítása tőzeggel, egyenletes vízellátás. A szüret ideje első fagyok után. Biokertben az őszi, és a tavaszi lemosópermetezés Bordói lé alkalmazásával ajánlott. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! A képen Ficus ginseng növény látható. Jól látja nem igazán van nagy kondiban. Mindenképp javaslom az átültetését egy nagyobb edénybe a gyökérzet nagymértékű sérülését kerülve. Ami fontos, mivel a ginseng gyökérzet képes nagy mennyiségű vizet tárolni így csak akkor öntözzük ha az ültetőközege kezd kiszáradni, kerüljük a túlöntözést és a pangóvíz kialakulását a gyökérzónában. Szereti a sok fényt. Javaslom a nyurga hosszú hajtások visszametszését a hosszuk felére, így jóval zömökebb, tetszetősebb fácskát kapunk. Téli időszakban javaslom a 3 hetente 1 alkalommal való bonsai tápoldatozást, amit az öntözővizébe keverve használunk. Ne permetezze a leveleit mert nincs ilyen irányú igénye csak a gombásodást segítené vele elő. Nem látom élősködök jelenlétét így a fotón. Ha egy puha textillel finoman megdörzsöli a levelet és ha a pöttyök lejönnek akkor élősködő, ha nem valószínű valami fajta jellegzetesség lehet, pontosan így fotón nem tudom megmondani, látni kellene a fácskát. Hirth János