181. A DEBRECENI BIOPIAC EGY ÉVE
A debreceni biopiac egy ökogazdálkodó házának udvarán működik, ezért is kapta a Bioudvar nevet.
A debreceni biopiac egy ökogazdálkodó házának udvarán működik, ezért is kapta a Bioudvar nevet.
A Marczibányi téri piac - beszerezve a szükséges hatósági igazolványokat, engedélyeket -1999 októberében indult.
2002 tavaszán merült fel egy a pesti oldalon lévő ökopac létesítése, ami ma már 5000 m2-en működik.
A kerti munkákat télen sem lehet abbahagyni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére.
A mezőgazdasággal mostohán bánik a média. Igen ritkán hallunk a malmokhoz igyekvő gabonaszállítókról vagy új gyümölcsfajtákról a tömegtájékoztatásban.
Kedves Béla! A képen egy, futó porcsinrózsa (Portulaca umbraticola ) van.
Ebben az esetben valószínűleg a metszés hiánya lehet. Kevesen tudják, hogy a hortenziabokrokat rendszeresen kell metszeni, különben a virágok elaprósodnak, majd teljesen elmarad a virágzás. Maga a metszés nem bonyolult folyamat. Mindössze annyi a teendőnk, hogy az előző évben elvirágzott hajtásokat a legfelső duzzadt, nagyméretű rügyig visszavágjuk. Ez elhelyezkedhet a vessző közepe felé de akár a tövi részén is. Március elején ezek a rügyek már könnyen felismerhetők. Ebből a vaskos rügyből a növény erőteljes, virággal díszített hajtást nevel. A hortenzia árnyékos, hűvös helyen fejlődik megfelelően, nem bírja a tűző napot. Nyáron is legyen a földje mindig nedves, ne hagyjuk kiszáradni. Ne csapvízzel öntözzük, ehhez csak lágy vizet vagy esővizet használjunk. Áprilistól a nyár végéig hetente egyszer adjunk neki tápoldatot, amelyben literenként 2 gramm nitrogén-foszfor-kálium tartalmú tápsó van. Októbertől folyamatosan csökkentsük az öntözést és a tápoldatozást. Télen takarjuk be a hortenzia tövét, hogy védjük az erősebb fagyoktól. A többéves bokrokat metsszük vissza 40 cm-esre, hogy új hajtásai fejlődjenek, és dúsabb legyen.
A sokalakú fikuszfélék jól bírják a szélsőséges tartásmódot, lépcsőházban, irodában is megél, de az egyszeri kiszáradásra is szélsőségesen reagál. Ha meleg, száraz helyiségben van, leveleit vadul hajigálhatja, nem árt permetezni, kaviccsal megszórt, állandóan nedves tálcára állítani, és havonta zuhanyozni.Tápoldatos vizet heti egy alkalommal adjon neki. A pangó vizet sem bírja.Nézze át a növényét, ha kell, akkor nagyítóval. Nézze meg, hogy lát-e rajta kártevő rovart. A szobanövények levélhullásukkal hozzák a leggyakrabban a frászt gazdáikra. Évszakváltozáskor, és ilyennek számít egy-egy fagyosabb téli periódus is, elkerülhetetlen, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt a növény felkopaszodik, és nem csak csúnya lesz, de esetleg el is pusztul. Csupán általánosságban mondható el, hogy a legtöbb növény számára télen a 15-22 fokos, egyenletes hőmérséklet lenne megfelelő. Az ilyen hőmérsékletben a legtöbb növény jól érzi magát, pontosabban képes megélni. Ennél azonban sokkal bonyolultabb a növények hőigényének eltalálása. A legtöbben kedvelik, ha a fénymentes időszakban kissé lehűl környezetük.
Sok oka lehet a gyep gyomosodásának, de leginkább a tápanyagban szegény, rossz szerkezetű talaj. Tavasszal célszerű lenne felszaggatni, levegőztetni a területet, gyepfenntartó műtrágyával felülkezelni, és felülvetni fűmaggal. A jól karbantartott, életerős gyep elfojtja a gyomokat. Tipp: Az Everris LandscaperPro Weed Control gyomirtós gyepműtrágyával egyetlen szórással két feladatot is megold: kiirtja a gyepben leggyakrabban előforduló kétszikű gyomokat, pongyolapitypangot, fehér herét, szürke madársóskát, és közben tápanyagaival táplálja is a gyepet. Tavasztól őszig, a gyomok intenzív növekedésének időszakában használhatjuk, de a leghatékonyabb a tavasz, nyár eleji kijuttatás. Hatásfoka nedves lombfelületen a legjobb, ezért kiszórását kora reggel vagy öntözés után javasoljuk. Ügyelni kell azonban arra, hogy lehetőleg 1 napig ne mosódjon le a lombozatról a gyomirtó szeres műtrágya, így egy napig ne öntözzünk. Legalább egyéves, beállt fűfelületen javasoljuk a kijuttatását. Fontos, hogy közvetlenül friss telepítés után ne alkalmazzák!
Kedves Olvasó! Az első két képen ugyanaz a körte látható ami véleményem szerint Santa Marija , míg a harmadik képen látható zöld színű körtét, kevés adat híján Karamankának vélem, azonban tudnom kellene az érési idejét, ízét, stb. Karamanka esetében augusztus második felében érik, édes ízű. Kizárólag képről meghatározni a körte fajtát nehéz, hisz eddig csaknem 6000 fajta ismert.