A DEBRECENI BIOPIAC EGY ÉVE
A debreceni biopiac egy ökogazdálkodó házának udvarán működik, ezért is kapta a Bioudvar nevet.

Manapság, amikor a budapesti Marczibányi téren kialakult állapotok miatt a művelődési ház a jövőben már nem ad helyet az ország legnagyobb ökopiacának, örömteli hír egy olyan sikeres ökopiacról hallani, ahol még őrzik a régi biokultúrás hagyományokat.

Egy éves fennállását ünnepelte a debreceni biopiac. A piac egy ökogazdálkodó házának udvarán (Kandia u. 14.) működik minden szombaton. Ezért is kapta a Bioudvar nevet. Ugyanitt egy, csak ellenőrzött bioélelmiszereket, készítményeket árusító biobolt is működik. Így egy helyen, egy időben hozzájuthatnak a friss bio zöldséghez, gyümölcshöz, a boltban megvásárolhatják a biominősítésű késztermékeket.

Egy esztendeje tíz bátor termelővel és néhány vásárló nézelődése mellett indult a biopiac, ahol csak ellenőrzött ökogazdálkodó árusíthatja tanúsítvánnyal rendelkező termékeiket.
Azóta Debrecen belvárosában a Bioudvar az ökogazdák, a bioélelmiszert fogyasztó vásárlók, a biokultúra, a bioéletmód híveinek találkozóhelye lett. A beszélgetőknek kényelmes, hangulatos környezetben, ülőhelyek, a gyerekeknek játszósarok áll rendelkezésére.

Egy év alatt 22 termelő árult szombatonként a Bioudvarban, és hozta a környékről a minősített és minőségi termékeit. Itt mindenki meggyőződhetett arról, hogy már rég nem a férges alma és a fonnyadt zöldség a bio, hanem küllemre felveszi a versenyt bármely más termelési módon előállítottal szemben, a beltartalomról nem is beszélve.

Átlagos napokon 100-120 vásárló keresi fel az Udvart, vásárol az 5-8 termelőtől. Télen, amikor - 8-10 C volt a hőmérséklet, akkor is kilátogatott 50-60 ember. A piacot üzemeltető Nagy Gyuláné és családja pedig sült tökkel, tepertőkrémes pirítóssal, meleg teával, forralt borral kedveskedtek a vásárlóknak.
Májusban ízletes karcagi paradicsomot is lehetett kapni - sorba álltak érte. Az "Eszterke" eperjének is csodájára jártak (8-9 dkg volt egy-egy szem).

Most az alma a sláger - tényleg jóízű, és ami a fontos, nem is drága: 100-120 Ft kilója. A tarcali bor mellé komoly szaktanácsot is kap az érdeklődő a riolittufáról és annak felhasználásáról.
Igaz, a minőségnek ára van, de az ésszerűen gondolkodók rájöttek, megéri az egészségért kicsivel többet áldozni. Vásárlók szó szerint érzik a különbséget, ezt a balmazújvárosi Virágoskút Kft. termékeiért sorban állók is bizonyítják. Nyugodtam kivárják az 5-6 perces sort az ismerős ízekért.

A nyár végén egy biotermelő felvetette, hogy olyan kóstolót kellene tartani, ahol mód lenne összehasonlítani egy biotermékből készült terméket, egy konvencionális termékkel. Ezt tett is követte, hiszen a gazdák egymás után ajánlották fel termékeiket: krumplit, kecskét, bort stb. Így aztán összeállt a program, és szeptember első hétvégéjén megtartották a rendezvényüket, mely egyben a debreceni Bioudvar az első születésnapját is jelentette, ahol kóstolóra, beszélgetésre hívták a termelőket, vásárlókat. Igen hangulatos délelőttöt töltöttek el együtt mindenki megelégedésére. A terített asztalon volt slambuc, kecskepörkölt, "jankó", azaz kukoricával töltött káposzta, mindezt leöblítettük jó kis tarcali borral.

A biopiac sikerét a piac tulajdonosai abban látják, hogy a piacon, a boltban a vevők garantáltan ellenőrzött bioélelmiszereket, termékeket vásárolhatnak, ezzel biztosítva a termék-biztonságot.
A piac nem csupán az adás-vétel helyszíne, annál több. Folytatva a régi, budapesti Török utcai piac hagyományait, egyben (bio)kulturális, szellemi programok baráti, az azonosan gondolkodók találkozóhelye. Összefogja, összetartja a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület tagjait.    

A piac üzemeltetője úgy érzi, jól döntöttek egy évvel ezelőtt, amikor beindították Debrecenber az ökopiacot. Vallja, hogy a színvonal, a termékek bio minősítésének biztosításával, vonzó programok rendezésével egyre több termelő és vásárló fogja a piacot felkeresni.

értékelés