A DEBRECENI BIOPIAC EGY ÉVE
A debreceni biopiac egy ökogazdálkodó házának udvarán működik, ezért is kapta a Bioudvar nevet.

Manapság, amikor a budapesti Marczibányi téren kialakult állapotok miatt a művelődési ház a jövőben már nem ad helyet az ország legnagyobb ökopiacának, örömteli hír egy olyan sikeres ökopiacról hallani, ahol még őrzik a régi biokultúrás hagyományokat.

Egy éves fennállását ünnepelte a debreceni biopiac. A piac egy ökogazdálkodó házának udvarán (Kandia u. 14.) működik minden szombaton. Ezért is kapta a Bioudvar nevet. Ugyanitt egy, csak ellenőrzött bioélelmiszereket, készítményeket árusító biobolt is működik. Így egy helyen, egy időben hozzájuthatnak a friss bio zöldséghez, gyümölcshöz, a boltban megvásárolhatják a biominősítésű késztermékeket.

Egy esztendeje tíz bátor termelővel és néhány vásárló nézelődése mellett indult a biopiac, ahol csak ellenőrzött ökogazdálkodó árusíthatja tanúsítvánnyal rendelkező termékeiket.
Azóta Debrecen belvárosában a Bioudvar az ökogazdák, a bioélelmiszert fogyasztó vásárlók, a biokultúra, a bioéletmód híveinek találkozóhelye lett. A beszélgetőknek kényelmes, hangulatos környezetben, ülőhelyek, a gyerekeknek játszósarok áll rendelkezésére.

Egy év alatt 22 termelő árult szombatonként a Bioudvarban, és hozta a környékről a minősített és minőségi termékeit. Itt mindenki meggyőződhetett arról, hogy már rég nem a férges alma és a fonnyadt zöldség a bio, hanem küllemre felveszi a versenyt bármely más termelési módon előállítottal szemben, a beltartalomról nem is beszélve.

Átlagos napokon 100-120 vásárló keresi fel az Udvart, vásárol az 5-8 termelőtől. Télen, amikor - 8-10 C volt a hőmérséklet, akkor is kilátogatott 50-60 ember. A piacot üzemeltető Nagy Gyuláné és családja pedig sült tökkel, tepertőkrémes pirítóssal, meleg teával, forralt borral kedveskedtek a vásárlóknak.
Májusban ízletes karcagi paradicsomot is lehetett kapni - sorba álltak érte. Az "Eszterke" eperjének is csodájára jártak (8-9 dkg volt egy-egy szem).

Most az alma a sláger - tényleg jóízű, és ami a fontos, nem is drága: 100-120 Ft kilója. A tarcali bor mellé komoly szaktanácsot is kap az érdeklődő a riolittufáról és annak felhasználásáról.
Igaz, a minőségnek ára van, de az ésszerűen gondolkodók rájöttek, megéri az egészségért kicsivel többet áldozni. Vásárlók szó szerint érzik a különbséget, ezt a balmazújvárosi Virágoskút Kft. termékeiért sorban állók is bizonyítják. Nyugodtam kivárják az 5-6 perces sort az ismerős ízekért.

A nyár végén egy biotermelő felvetette, hogy olyan kóstolót kellene tartani, ahol mód lenne összehasonlítani egy biotermékből készült terméket, egy konvencionális termékkel. Ezt tett is követte, hiszen a gazdák egymás után ajánlották fel termékeiket: krumplit, kecskét, bort stb. Így aztán összeállt a program, és szeptember első hétvégéjén megtartották a rendezvényüket, mely egyben a debreceni Bioudvar az első születésnapját is jelentette, ahol kóstolóra, beszélgetésre hívták a termelőket, vásárlókat. Igen hangulatos délelőttöt töltöttek el együtt mindenki megelégedésére. A terített asztalon volt slambuc, kecskepörkölt, "jankó", azaz kukoricával töltött káposzta, mindezt leöblítettük jó kis tarcali borral.

A biopiac sikerét a piac tulajdonosai abban látják, hogy a piacon, a boltban a vevők garantáltan ellenőrzött bioélelmiszereket, termékeket vásárolhatnak, ezzel biztosítva a termék-biztonságot.
A piac nem csupán az adás-vétel helyszíne, annál több. Folytatva a régi, budapesti Török utcai piac hagyományait, egyben (bio)kulturális, szellemi programok baráti, az azonosan gondolkodók találkozóhelye. Összefogja, összetartja a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület tagjait.    

A piac üzemeltetője úgy érzi, jól döntöttek egy évvel ezelőtt, amikor beindították Debrecenber az ökopiacot. Vallja, hogy a színvonal, a termékek bio minősítésének biztosításával, vonzó programok rendezésével egyre több termelő és vásárló fogja a piacot felkeresni.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Plumériámat cserépben kint tartjuk a fedetlen teraszon, levelein sötétbarna pöttyök jelentek meg. . .

A hideg párás, ködös idő miatt valamilyen gomba jelent meg a leveleken. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Várunk!

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.