1881. Szürkemarhából gyártat szalámit a nemzeti park?
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
A kertből frissen szedett paradicsom zamata még az ínyenceket is megörvendezteti. Ha sokkal több paradicsomot ültettél, mint amennyit el tudsz fogyasztani, íme egy jó tanács: amennyiben a paradicsomot érett állapotban szeded le, akkor az hosszabb ideig megőrzi ízét és tápértékét, mint bármely más zöldség.
Egyes ételreceptek a meghámozott és a mag nélküli paradicsom használatát írják elő. De hogyan is járjunk el? Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, amelyek nagy segítségedre lesznek, ha legközelebb paradicsomos ételt készítesz.
Zöldségeink fejlődéséhez, virágzásához elengedhetetlen tényező az öntözés, főleg a forró nyári napokon. Rendkívül fontos megtanulni mikor, hol és mennyit öntözzük veteményeskertünket?
A burgonya optimális talaj- és éghajlati igényei elég pontosan körvonalazhatók, de mégis szinte mindenütt megterem, mert képes alkalmazkodni az adottságokhoz. Legjobban a könnyű, homokos vályogtalajt kedveli, amely korán felmelegszik. A tavasszal lassan felmelegedő nehéz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vízáteresztő képessége, a burgonya termesztésére csak korlátozottan alkalmasak. Az egészséges, ép vetőgumót előcsíráztatjuk, mert ezzel a tenyészidőt mintegy két héttel lehet lerövidíteni, és 10-20% többlettermést lehet elérni. A cél az, hogy kiültetéskor a gumókon 2 cm-nél nem hosszabb, vastag csirák legyenek, mert az ezeknél hosszabb csírák a szállítás és a vetési munka közben biztosan letörnek. Az előcsíráztatásra a 12-15 °C hőmérsékletű helyiségek alkalmasak. Érdemes tudni (már csak az étkezési burgonya téli tárolása érdekében is), hogy a meleg és a sötétség a csírák növekedését segíti, a hűvös környezet, a fény és a levegőáramlás viszont gátolja. Az ültetésre rendszerint április közepén kerülhet sor, mert a burgonya fagyérzékeny növény. Ha a friss hajtásai elfagynak, akkor még számíthatunk a regenerálódásra, de a termés mindenképpen csökken.
Csillagos puskinvirág - Puschinia scilloides libanotica
Ékszerorchidea - Ludisia discolor Bár igazából a húsevő és vízinövények a fő szakterületünk, megpróbálok erre a kérdésre válaszolni. Amikor a virágszár végképp elvirázott, akkor tőből le lehet vágni nyugodtan. Páraigényes faj, mely szereti a közepes fényviszonyokat és igen magas páratartalmat. Igazából a szoba nem alkalmas a tartására, floráriumba kellene behelyezni. Ültetni egyszerű orchidea ültetési anyagba (Savanyú laza szerkezetű talajtba) célszerű.
Valószínűleg levélváltásról van szó, tehát a tavalyi leveleit eldobja, azok elszáradnak és hoznak friss leveleket. Nálunk legalábbis most itt tartanak. Mindenképpen, mivel tavasz van, ültesse át a növényt mohatőzegbe (pl. Novobalt). A régi talajt mind áztassa le róla csap alatt. Tegye naposabb helyre, ha lehetséges, mert talán sötét helyen van.
A tavasziakkal még nincs elkésve. Az őszieknél viszont - mivel konkrét növény nem volt megjelölve - nagyon nehéz pontos választ adni. Ha hajt a növény valószínűleg nem volt ősszel elültetve, így mindenképpen ültesse el minél előbb. Ha nem is fog a következő évben virágozni, így van csak esély túlélésre. A nyarat semmiképpen nem élné túl, mert az őszi növekedési periódus is kimaradt az életéből. Bővebb leírást az alábbi cikkekben olvashat: