1881. Szürkemarhából gyártat szalámit a nemzeti park?
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
A kertből frissen szedett paradicsom zamata még az ínyenceket is megörvendezteti. Ha sokkal több paradicsomot ültettél, mint amennyit el tudsz fogyasztani, íme egy jó tanács: amennyiben a paradicsomot érett állapotban szeded le, akkor az hosszabb ideig megőrzi ízét és tápértékét, mint bármely más zöldség.
Egyes ételreceptek a meghámozott és a mag nélküli paradicsom használatát írják elő. De hogyan is járjunk el? Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, amelyek nagy segítségedre lesznek, ha legközelebb paradicsomos ételt készítesz.
Zöldségeink fejlődéséhez, virágzásához elengedhetetlen tényező az öntözés, főleg a forró nyári napokon. Rendkívül fontos megtanulni mikor, hol és mennyit öntözzük veteményeskertünket?
A Babérsom a mínusz 10 C fokot már csak rövid ideig viseli el. A földlabdája azonban védelmet igényel. A kisméretű edényeket a peremig a földbe süllyeszthetjük, majd a növény tövét 5-8 centiméter magasan kupacoljuk fel mulccsal (lombbal, kéreggel, komposzttal). A nagyobb dézsákat több réteg légpárnás fóliával, vagy hullámpapírral burkoljuk. Szigetelőanyagnak használhatunk kukoricaszárat és szalmát is. A növények tövét ebben az esetben is mulccsal fedjük. Fagymentes napokon feltétlenül öntözzük, mert lombja napos időben erőteljesen párologtat, és pótolni kell a nedvességet.
A magról kelt növények csak 10—12 éves korukban teremnek. A kiültetett csemeték 10-18 hónap múlva virágoznak; a spontán virágképződés rendszertelen. A termések virágzás után mintegy 4 hónap múlva érnek meg. Régebben a termés kialakulása idején a „terméskorona", a rozetta csúcsi részét (szívét) kimetszették, hogy erős növekedését meggátolják, így a termések nagyobbra fejlődtek. A mesterséges virágzásserkentést üvegházban végezzük, abban az esetben, ha a növények már elérték a termőkort (20—30 nagy levél), és nem virágoznak. Az acetilén- és propilénkezelések mellett az indol-ecetsav és alfa-naftil-ecetsav 5—10 ezrelékes oldatával serkenhető a virágzás. Növényenként 25—50 ml oldatot juttatunk a levélrozettába. A tél végi kezelés hatására megjelenő virágzatokból a természetes körülményekhez viszonyítva hosszabb idő után (5—7 hónap) fejlődnek csak termések. Itthon nem nő fává, csak a természetes környezetében, ahol 1500 m magasságig is nőhet.
Üdvözlöm! A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) szaporítását csak magvetéssel tudom, hogy szaporítják! Az oka az, hogy nagyon könnyen csírázik és gyorsan nő. A magja, kb 1 cm-es, ezt áztatni kell pár napig, majd elültetni egy cserépbe, 2-3 cm földdel takarva. Szobahőmérsékleten 3 hónap alatt csírázik ki. Nagy fényigénye van és soha nem száradhat ki a növény, mert nagyon megsínyli! Ha esetleg sikerül sarjat leválasztani, akkor tegye vízbe, amíg láthatóvá válik pár gyökér, ami már biztosítja a növény életben maradását! Én a magvetést javaslom saját gyűjtésssel, vagy vásárolt maggal!
Laskagombának tűnik. Valahogy oda kerülhetett a gombacsíra. De fogyasztásra nem ajánlott.
A fás dugványok ősztől tavaszig gyakorlatilag bármikor megvághatóak, mert a megfelelő gyökeresedést nem a dugványvágás időpontja, hanem a vesszők szedésének időpontja határozza meg. Ha a megvágott dugványokat nem dugványozzuk azonnal, akkor tárolnunk kell őket. Legegyszerűbb a veremhez folyamodni, a dugványokat fűrészporral, homokkal takarni. A dugványozáshoz laza szerkezetű, könnyen felmelegedő talaj a legalkalmasabb. A dugványokat függőleges helyzetben tűzdeljük el. A dugványozáshoz szükséges rést ásóval nyitjuk. A dugványt úgy helyezzük a földbe, hogy a legfelső rügy a talaj felszíne felett legyen. A dugványokat földdel, homokkal takarjuk be. A dugványozás legmegfelelőbb ideje: tél vége és a nyári hónapok, mert a fiatal növénynek van ideje megerősödni télig.