1881. Szürkemarhából gyártat szalámit a nemzeti park?
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürkemarhákból. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
A kertből frissen szedett paradicsom zamata még az ínyenceket is megörvendezteti. Ha sokkal több paradicsomot ültettél, mint amennyit el tudsz fogyasztani, íme egy jó tanács: amennyiben a paradicsomot érett állapotban szeded le, akkor az hosszabb ideig megőrzi ízét és tápértékét, mint bármely más zöldség.
Egyes ételreceptek a meghámozott és a mag nélküli paradicsom használatát írják elő. De hogyan is járjunk el? Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, amelyek nagy segítségedre lesznek, ha legközelebb paradicsomos ételt készítesz.
Zöldségeink fejlődéséhez, virágzásához elengedhetetlen tényező az öntözés, főleg a forró nyári napokon. Rendkívül fontos megtanulni mikor, hol és mennyit öntözzük veteményeskertünket?
Talán abból induljunk ki, hogy a telepítéskor milyen és mennyi trágyát, vagy műtrágyát kapott. Akkor fontos az istállótrágya, a talajtól függően az alginit, amely természetes ásványi anyag. Az ültetés után is minden évben talajerőutánpótlást kell végezni. Összetett NPK műtrágya és fontos a lombtrágya használata is. Az áfonyának más a talajigénye - savanyú talaj - ezért érdemes a töve körül a földet kicserélni.
Kedves Godóné! Ez egy Dracaena fajta (a kis képekből ítélve). Igen visszavágható a kívánt méretben. A levágott fejdugvány magas hőmérséklet (kb. 25 C) és nagyon magas páratartalom mellett meggyökereztethető tőzeg és homok 3:1 arányú keverékében. Gyökereztető hormon por használata erősen ajánlott a jobb eredmény elérése érdekében. Vízben nem biztos, hogy meggyökeresedik, ez nagyban függ a környezeti feltételektől. Az eredeti növény szárát fel is darabolhatja kb. 10 cm-re szárdugványokra u.a. szaporítható mint az előbb említett fejdugvány. A megmaradt (szaporításra felhasznált gyökeres példány) növényi részről szedje le a leveleket és előbb-utóbb új hajtások jelennek meg a törzsön. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves Anikó! Az első kérdésre a válasz: a képet nem látom sajnos, de ha nincsen túl öntözve, akkor valószínűleg valami gomba betegség lehet. A jácintnál a Xantomonas nevű baktérium pusztítja a hagymát, hasonló tünetekkel. A második kérdés: kérnek szépen még képet a pontos azonosítás érdekében! Ha lehet, akkor teljesen szeretném látni a növényt és a leveleket is. E-mailben nyugodtan küldje! A harmadik kérdés: a szomszéd gumója valószínűleg nagyobb és idősebb volt, illetve az Öné most lett ültetve. Szerintem jövő tavasszal be fogja érni!
Kedves Domokos Gyuláné! Ez mályvarózsa rozsda gombabetegség. Dithane M-45 szerrel lehet ellene védekezni, 25 °C alatt, 10 nap múlva lehet ismételni. Üdv: Növényorvos
Kedves Tóth Tímea! A Sophora japanica pendula fánál nagyon valószínű, hogy az ültetés előtt nem metszették meg kellően a csemetét, és ez tápanyag- és vízellátási zavarokat okozhatott. Meg kéne metszeni a fát, és figyelni az új hajtásokat. Üdvözlettel: Növényorvos