16. Mire jó a levendula? Ennyi mindenre lehet hatásos
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Ennyi mindenre jó!
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Ennyi mindenre jó!
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag.
A legenda szerint a fügét a törökök hozták magukkal Magyarországra és először a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették el őket a kivágott szőlők helyére. Készítsünk belőle fügelekvárt!
A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.
Növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik..
Az eper (vagy inkább szamóca) igen tápanyagigényes növény és a vízigényét is érdemes komolyan venni, mivel vízhiány következtében leáll a fejlődése. A folyton termő eper/szamóca termesztésnek van egy közismert fortélya, mégpedig az, hogy az első néhány hétben megjelenő virágokat el kell távolítani, így jobb lesz a gyümölcsképzés, és a növény is jobban fogja érezni magát tőle. Szüret után is fontos a tápanyag-utánpótlás, a lombtrágyázást meghálálja a gyümölcs. Ha nem muszáj, akkor ne műtrágyázzuk. Ha mégis műtrágyázni szeretnénk, akkor tartsuk észben, hogy tápanyagigénye magas, sóérzékeny, tehát csak kloridmentes műtrágyák alkalmazhatók. (Az ideális N:P:K aránya 2:1:3)
Üdvözlöm! A keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia) szaporításánál jobb, ha egy ilyen hajtást kiemelünk és 20 cm-esre visszametszük, hogy a gyökér "elbírja" a növény tápanyag utánpótlását. Szerintem próbálják meg így, mert így biztosan sikerül! De ezen kívül lehet még bujtással és dugványozással is szaporítan!
Kedves kertészkedő! A mellékelt fényképek alapján úgy tűnik, hogy nem kap elég fényt. Próbálja megritkítani körülötte a növényzetet, és a virágzást elősegítő tápoldattal vagy trágyával kezelni.
Úgy tudom, őszibarack és kajszi kultúrákban kizárólag szüret után alkalmazható keleti és barackmoly ellen, és atkafelszaporító hatása miatt és mivel hamar hozzászokhatnak a kártevők, csak max 2-szer évente. Mivel egy gyakori kontakt szerről van szó, nagy a valószínűsége, hogy ezt azért nem mindenki tartja be. Van még lehetőség gyártónál érdeklődni, hogy mi a pontos ok, minden esetre ha már megtörtént, akkor nincs mit tenni. Üdvözlettel: Növényorvos
Üdvözlöm! Ez valamilyen ásványi kiválás! Mivel a cserép is agyag (azaz Kalcium az alapja) és az öntözővíz is tartalmaz sok-sok oldott ásványi anyagot (magnézium, kalcium stb...) és ez lehet a jeleség oka. A vízkő is hasonlóan képződik.