Az áfonya meszes talajon elpusztul
A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.

Az áfonya gondozása

 

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul

 

Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét:

 • Tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban.
 • Nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszitik a bokrot.
 • Télen pedig vesszői sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek.

Az áfonya fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik:

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul
Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi -szinte elengedhetetlen- finom ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb.)

Kíválóan lehet fagyasztani,- felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással viszont egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Édenkert.hu tipp: Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?

Fürtös áfonya: (Vaccinium corymbosum)


Az USA keleti partvidékén őshonos. Nemesítésével 1900 óta foglalkoznak. Savanyú talajt kíván, de a 7 pH-t is elviseli, ennél lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollen átvitelét elsősorban poszméhek végzik.

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul

 

Jól bírja a téli hideget, -23 °C-nál sem károsodik. Gyümölcse elhúzódóan érik, július végétől szeptember elejéig. A termesztés sikerét az alacsony pH értéken kívül a talaj magas szervesanyagtartalma is befolyásolja. Ezért szerves trágyát, tőzeget, fakérget, esetleg forgácsot kell a talajba keverni.

Elérhetünk pH csökkentést ventillált kénpor alkalmazásával is. Sekélyen gyökeresedik, gyökérzete szinte a talajt borító avar alatt helyezkedik el. Ennek magyarázata, hogy a származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt, és az év nagy részén igen magas a talajvíz.

A víz szerepe az áfonya termesztésében kiemelkedő jelentőségű, mivel sekélyen gyökeresedik és ezen gyökerek a talaj leghamarabb kiszáradó rétegében helyezkednek el.

A talaj nedvesen tartását mulcsolással segíthetjük. Különös fontosságú az augusztus-szeptemberi csapadék, mert ebben az időszakban történik a következő évi termőrügyek differenciálódása.

 

Az áfonya termesztett fajtái:

 • Berkeley
  Erős növekedésű, terebélyes bokrot nevel, fürtje nagy, bogyója közepes méretű, melynek színe világoskék, enyhén lapított, gömbölyded. A bogyó éretten sem pereg le a fürtről.
 • Bluecorp
  Középerős növekedésű, felfelé törő hajtásrendszerű. A vesszők színe a tenyészidőszakban zöldessárga, a nyugalmi időszakban skarlátvörös. Fürtje nagy, közepesen laza szerkezetű, bogyói igen nagyok.
 • Blueray
  Bokra rendkívűl erős növekedésű, széles hajtásrendszerű. A vesszők színe a tenyészidőszakban világoszöld, a nyugalmi időszakban skarlátvörös. Gyümölcsfürtje nagy, meglehetősen tömött, bogyói nagyok, hamvaskék színűek. Íze nagyon jó, aromás.Teljesen télálló, nagyhozamú fajta, gyümölcse jól tárolható és szállítható.
 • Coville
  Erős vagy nagyon erős növekedésű bokra, meglehetősen laza szerkezetű, középnagy fürtje van. Bogyója kicsi, enyhén lapított, hamvaskék színű.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen permetszerek használhatóak 2020-ban kajszi és meggy moniliás betegsége ellen?

A virágfertőző monília (Monilinia laxa) a bibén, de a sziromleveleken keresztül is be tud hatolni a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást okozhat. Tavasszal tehát a virágokat kell megóvni a gomba támadásától.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.