5
Az áfonya meszes talajon elpusztul
A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.

Az áfonya gondozása

 

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul

 

Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét:

 • Tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban.
 • Nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszitik a bokrot.
 • Télen pedig vesszői sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek.

Az áfonya fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik:

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul
Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi -szinte elengedhetetlen- finom ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb.)

Kíválóan lehet fagyasztani,- felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással viszont egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Édenkert.hu tipp: Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?

Fürtös áfonya: (Vaccinium corymbosum)


Az USA keleti partvidékén őshonos. Nemesítésével 1900 óta foglalkoznak. Savanyú talajt kíván, de a 7 pH-t is elviseli, ennél lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollen átvitelét elsősorban poszméhek végzik.

 

Az áfonya meszes talajon elpusztul

 

Jól bírja a téli hideget, -23 °C-nál sem károsodik. Gyümölcse elhúzódóan érik, július végétől szeptember elejéig. A termesztés sikerét az alacsony pH értéken kívül a talaj magas szervesanyagtartalma is befolyásolja. Ezért szerves trágyát, tőzeget, fakérget, esetleg forgácsot kell a talajba keverni.

Elérhetünk pH csökkentést ventillált kénpor alkalmazásával is. Sekélyen gyökeresedik, gyökérzete szinte a talajt borító avar alatt helyezkedik el. Ennek magyarázata, hogy a származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt, és az év nagy részén igen magas a talajvíz.

A víz szerepe az áfonya termesztésében kiemelkedő jelentőségű, mivel sekélyen gyökeresedik és ezen gyökerek a talaj leghamarabb kiszáradó rétegében helyezkednek el.

A talaj nedvesen tartását mulcsolással segíthetjük. Különös fontosságú az augusztus-szeptemberi csapadék, mert ebben az időszakban történik a következő évi termőrügyek differenciálódása.

 

Az áfonya termesztett fajtái:

 • Berkeley
  Erős növekedésű, terebélyes bokrot nevel, fürtje nagy, bogyója közepes méretű, melynek színe világoskék, enyhén lapított, gömbölyded. A bogyó éretten sem pereg le a fürtről.
 • Bluecorp
  Középerős növekedésű, felfelé törő hajtásrendszerű. A vesszők színe a tenyészidőszakban zöldessárga, a nyugalmi időszakban skarlátvörös. Fürtje nagy, közepesen laza szerkezetű, bogyói igen nagyok.
 • Blueray
  Bokra rendkívűl erős növekedésű, széles hajtásrendszerű. A vesszők színe a tenyészidőszakban világoszöld, a nyugalmi időszakban skarlátvörös. Gyümölcsfürtje nagy, meglehetősen tömött, bogyói nagyok, hamvaskék színűek. Íze nagyon jó, aromás.Teljesen télálló, nagyhozamú fajta, gyümölcse jól tárolható és szállítható.
 • Coville
  Erős vagy nagyon erős növekedésű bokra, meglehetősen laza szerkezetű, középnagy fürtje van. Bogyója kicsi, enyhén lapított, hamvaskék színű.
értékelés