2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
A burgonya optimális talaj- és éghajlati igényei elég pontosan körvonalazhatók, de mégis szinte mindenütt megterem, mert képes alkalmazkodni az adottságokhoz. Legjobban a könnyű, homokos vályogtalajt kedveli, amely korán felmelegszik. A tavasszal lassan felmelegedő nehéz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vízáteresztő képessége, a burgonya termesztésére csak korlátozottan alkalmasak. Az egészséges, ép vetőgumót előcsíráztatjuk, mert ezzel a tenyészidőt mintegy két héttel lehet lerövidíteni, és 10-20% többlettermést lehet elérni. A cél az, hogy kiültetéskor a gumókon 2 cm-nél nem hosszabb, vastag csirák legyenek, mert az ezeknél hosszabb csírák a szállítás és a vetési munka közben biztosan letörnek. Az előcsíráztatásra a 12-15 °C hőmérsékletű helyiségek alkalmasak. Érdemes tudni (már csak az étkezési burgonya téli tárolása érdekében is), hogy a meleg és a sötétség a csírák növekedését segíti, a hűvös környezet, a fény és a levegőáramlás viszont gátolja. Az ültetésre rendszerint április közepén kerülhet sor, mert a burgonya fagyérzékeny növény. Ha a friss hajtásai elfagynak, akkor még számíthatunk a regenerálódásra, de a termés mindenképpen csökken.
Csillagos puskinvirág - Puschinia scilloides libanotica
Ékszerorchidea - Ludisia discolor Bár igazából a húsevő és vízinövények a fő szakterületünk, megpróbálok erre a kérdésre válaszolni. Amikor a virágszár végképp elvirázott, akkor tőből le lehet vágni nyugodtan. Páraigényes faj, mely szereti a közepes fényviszonyokat és igen magas páratartalmat. Igazából a szoba nem alkalmas a tartására, floráriumba kellene behelyezni. Ültetni egyszerű orchidea ültetési anyagba (Savanyú laza szerkezetű talajtba) célszerű.
Valószínűleg levélváltásról van szó, tehát a tavalyi leveleit eldobja, azok elszáradnak és hoznak friss leveleket. Nálunk legalábbis most itt tartanak. Mindenképpen, mivel tavasz van, ültesse át a növényt mohatőzegbe (pl. Novobalt). A régi talajt mind áztassa le róla csap alatt. Tegye naposabb helyre, ha lehetséges, mert talán sötét helyen van.
A tavasziakkal még nincs elkésve. Az őszieknél viszont - mivel konkrét növény nem volt megjelölve - nagyon nehéz pontos választ adni. Ha hajt a növény valószínűleg nem volt ősszel elültetve, így mindenképpen ültesse el minél előbb. Ha nem is fog a következő évben virágozni, így van csak esély túlélésre. A nyarat semmiképpen nem élné túl, mert az őszi növekedési periódus is kimaradt az életéből. Bővebb leírást az alábbi cikkekben olvashat: