Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk? 

A bazsalikom beszerzése és tárolása


A bazsalikomot cserépben is nevelhetjük, így mindig kéznél van, ha szükségünk van rá. Ha üzletből vásároljuk, vegyünk inkább frisset, a szárított bazsalikom nem olyan jó minőségű, és az aromája sem olyan erős. A friss levelek erős zöld színűek, nincsenek rajta sárgás foltok.

Szárított bazsalikomot is vásárolhatunk, de a napon szárított vagy sugárzással kezelt leveleknek rendkívül alacsony a C-vitamin és a karotén-tartalma. A friss bazsalikomot hűtőszekrényben tároljuk, szellős edényben. A szárított bazsalikomot tegyük légmentes üvegedénybe, hűvös, száraz és sötét helyre, ahol akár 6 hónapon át is megőrzi frissességét.

 


A bazsalikom konyhai felhasználása


A bazsalikomot hideg vízben leöblítjük, hogy eltávolítsunk minden szennyeződést. Hogy megőrizze aromáját és ízét, általában a kész ételbe adagoljuk, ugyanis hosszadalmas főzése az illóolajok elpárolgásához vezet.

A friss, vagy szárított leveleket levesek ízesítésére, és hidegtálak díszítésére is használjuk. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiválóan alkalmas gyümölcssaláták készítésére. A bazsalikom a „pesto" (az egyik leghíresebb olasz zöldségszósz) egyik alapanyaga. Ázsiában, a bazsalikom magjaival aromás italt ízesítenek.

 


A bazsalikom orvosi felhasználása


A levelek számos illóolajat tartalmaznak, melyek gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságaikról híresek.

Orvosi kutatások kimutatták, hogy egyik illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX) enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti.

Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

A bazsalikomból készült tea hányinger- és enyhén fertőzés gátló.

 

Tápérték/100 g:

Főbb összetevői Tápérték Napi javasolt bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

23 Kcal

2.65 g

3.15 g

0.64 g

0 mg

1.60 g

1%

2%

6%

2%

0%

4%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

68 mcg

0.902 mg

0.209 mg

0.155mg

0.076 mg

0.034 mg

5275 IU

18 mg

0.80 mg

414.8 mcg

17%

6%

4%

12%

6%

2.5%

175%

30%

5%

345%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

4 mg

295 mg

0%

6%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Cink

177 mg

385 mg

3.17 mg

64 mg

1.15 mg

0.81 mg

18%

43%

40%

16%

57%

7%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

3142 mcg

46 mcg

5650 mcg

__

__
__

 

<< Vissza a cikk elejére

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.