Mennyi tápérték van a fokhagymában? - 2. rész
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.

A fokhagyma fontossága

 

A fokhagyma beszerzése és tárolása

A gerezdeket a szár sárgulása után kell begyűjteni, amikor száradni kezd. Utána pedig árnyákban kell szárítani néhány héten át. A kereskedelemben, többféle kiszerelésben árusítják: egész gerezdekben, szárítva, cikkekre szedve, por vagy krém alakban.

A száraz gerezdeket sötét helyiségben, szobahőmérsékleten tároljuk, nedvességtől távol. Így néhány hétig is eláll. A fokhagymakrémet tegyük hűtőszekrénybe.

 

 

A fokhagyma orvosi felhasználása

Az indiai és kínai kultúrákban sokáig a köhögés, hörghurut és a megfázás kezelésére használták.

A fokhagymaolaj a herpesz gyógyításának volt kiváló szere.

A modern orvostudományban antimikrobás, rákellenes és cukorbaj elleni kezelésben használatos, ugyanakkor növeli a szervezet védekezőképességét és csökkenti a koleszterinszintet.

 

A fokhagyma konyhai felhasználása

A gerezdeket, éppúgy, mint a szárat, sokféle ételreceptben használják.

Általában a levelek kevésbé csípősek, mint a gerezdek, így a hagymaszárhoz hasonlóan kerülnek a különféle ételekbe. A gerezdek külső héját eltávolítjuk, fehér belsejét leggyakrabban összezúzva adagoljuk az ételbe.

Javítja a zöldségek, húsfélék és a tenger gyümölcsiből készült ételek ízét.

A pirított kenyér ízesítésére is használják. A nyári levesek és mártások elengedhetetlen fűszere.

Kelet-Ázsiában különféle tojásalapú ételekben, a hagymához hasonlóan, zöldségként használják.

 

A fokhagyma mellékhatása

Kénalapú anyagai, melyek izzadás és lélegzés útján távoznak a szervezetből, kellemetlen szagot árasztanak.

 

 


Figyelem!

A fokhagymagerezdek allicint tartalmaznak, ennek pedig vérhígító hatása van. Ebből kifolyólag nem ajánlott véralvadás elleni kezelésben részesülő páciensek esetében, ugyanis fokozott vérzést eredményezhet.

A savanyúságok ízesítésére olajban használt fokhagyma elősegíti a clostridium botulism fejlődését, ami botulizmushoz (konzervmérgezés) vezethet. A fokhagymával ízesített ételeket tároljuk hűtőszekrényben és fogyasszuk el minél hamarabb.


Tápérték/100 g

 

Főbb összetevői Tápérték Javasolt napi bevitel százaléka

Energia

Szénhidrátok

Fehérjék

Zsírok

Koleszterol

Rostok

149 Kcal

33.06 g

6.36 g

0.5 g

0 mg

2.1 g

7.5%

25%

11%

2%

0%

5.5%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Piridoxin

Riboflavin

Tiamin

A-vitamin

C-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

3 mcg

0.700 mg

0.596 mg

1.235 mg

0.110 mg

0.200 mg

9 IU

31.2 mg

0.08 mg

1.7 mcg

1%

4%

12%

95%

8%

17%

<1%

52%

0.5%

1.5%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

153 mg

401 mg

10%

8.5%

Ásványi anyagok

Kálcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Szelénium

Cink

181 mg

0.299 mg

1.70 mg

25 mg

1.672 mg

153 mg

14.2 mcg

1.160 mg

18 %

33%

21%

6%

73%

22%

26%

10.5%

Növényi tápanyagok

Alfa-karotén

Béta-karotén

Lutein-zeaxantin

5 mcg

0 mcg

16 mcg

__
__
__

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Van egy ezüstös pampafű a kertemben, múlt évben ültettem. Most viszont azt látom, hogy olyan mintha teljesen elpusztult volna a téli időszakban. . .

Ezeket a növényeket alaposan meg kell metszeni, vagyis a talaj felett levő rész nagy részét bizony el kell távolítani. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.