2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
A perlit önmagában nagyon jó ültető- és gyökereztető közeg. A vermikulitot kiváltja. Ez utóbbi valóban nem egészséges, szálas szerkezetű és belélegezve lerakódik a tűdőben. Az interneten 1-2 helyen azért be lehet szerezni, de elég drága.
Az orchideák, így az oncidiumok bulbái is tápanyagraktározó szerepet töltenek be. Ezek a már elvirágzott bulbák táplálják a már meglévő vagy leendő sarjakat. Ahogy fogy a tápanyagkészlet, úgy lesz a bulba egyre ráncosabb, majd miután szerepét betöltötte, szép lassan el fog halni. Ez egy természetes folyamat, ha már régi bulbáról beszélünk. Ha a bulba még fiatal és ráncos, akkor valószínű, hogy vagy kevés a tápanyag vagy a túlöntözéstől elhaltak a gyökerek. Tartásmódja: Nem túl meleg helyet kedvel, sok fénnyel (nem tűző napfény!). Talaja legyen szellős,(nagyon durva fakéreg), nyáron akár naponta lehet esővizzel öntözni, de ügyelni kell, hogy a gyökerei mihamarabb felszáradjanak, ugyanis a pangó víz elpusztítja a gyökereit. Télen hűvös helyen sok fénnyel és nagyon kevés öntözéssel tartható.
Valószinű, hogy nem pihente ki magát a növény, ha igen, akkor ez tápanyaghiányra vall. Hetente egyszer tápoldatos vízbe kell áztatni és a leveleit lombtrágyás vízzel kell permetezni (csak nappal, oly módon, hogy éjszakára leszáradjon!) különben legyengül.
A Jacobinea könnyen tartható szobanövény, közepes fény és vízigényű. Visszavágni csak akkor kell, ha kinőtte a rendelkezésére álló helyet. Gyorsan nő, gazdagon virágzik, könnyű szaporítani. Min. 10 °C fokon, világos helyen áttelel.
Növénye a Crassulaceae (Varjúhájfélék) családba tartozik és valószinűleg Pachyphytum oviferum. Ha megnézi Petra korábbi kérdéséhez kapcsolódó növényt, akkor láthatja, milyen nagy a formai hasonlóság, de a kettő mégsem egy. Északi fekvésű szoba ablakában télen biztosan kevés fényt fog kapni. Ilyen helyen én sem javaslok havi egy locsolásnál többet. Cél az lenne, hogy télire a növekedését leállítsuk. Ezt elérhetjük, ha hűvös helyen tartja és nagyon ritkán öntözi (havonta egyszer). Ha 20 °C feletti hőmérsékleten tudja csak tartani, de minél világosabb helyen, akkor egy-két hetente öntözze meg, de csak kisebb vízadagokkal.