2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Valószínű, hogy túl száraz levegőjű helyen tartja szobapáfrányát. Javaslom, hogy permetezéssel naponta párásítsa a növény környezetét, mivel elég páraigényes. Ha kéthetente tápoldatozza, az is segíthet. <br>Gondozásáról többet is megtudhat alábbi cikkünkből.
A licsi Kínából származó örökzöld növény. Ma már Nyugat-Indiában és Ausztráliában is elterjedt. <p>Sárgás virágai vannak. A termése piros, gömbölyded alakú, kissé szamócára hasonlít. A gyümölcshéj alatt fehér, zselés állagú hús van, ami édes-savanyú ízű, fűszeres illatú. A hús belsejében fényes, barna, ehetetlen mag rejtőzik, ami könnyen elválasztható.<p>Fogyasztják nyersen, párolva, aszalva, de öntetet is lehet készíteni belőle.
Többféle oka lehet a növények száradásának pl. a túlöntözés, a száraz levegő. Vannak olyanok, amelyeket a hirtelen hőmérsékletváltozás, (pl. huzatos szoba) visel meg. A tápanyaghiányból is adódhatnak hasonló probélmák. Arra kell törekedni, hogy minden növénynek ismerjük az igényeit és ahhoz alakítsuk a környezeti feltételeket. A karácsonyi kaktusz például érzékeny a túlöntözésre.
A birs a középkötött jó vízgazdálkodású, levegős talajokon termeszthető. Száraz viszonyok között, meszes talajon a gyümölcse nem fejlődik rendesen. Ez lehet az egyik ok, a másik, hogy a birs önmeddő (néhány fajta gyengén öntermékeny), ezért magányosan álló fákon nem nagyon tudnak a virágok megtermékenyülni.
A madarak elleni védelem valóban nem egyszerű, a falvakban sok helyen látható madárijesztő sem túl hatékony. Én az Ön helyében kihelyeznék pár madáretetőt a fákra, gazdagon megtöltve élelemmel, hogy "eltereljem a madarak figyelmét".<p>A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezze, majd gereblyével kicsit dolgozza be a talajba a magvakat, ezzel is megakadályozva, hogy a madarak könnyen kicsipegessék őket. A vetés után pedig hengerrel tömörítse és öntözze meg a talajt!<br>Fűmagvetéssel kapcsolatosan még több hasznos információt talál cikkeinkben.