2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Mivel meleg az időjárás, a növény öregedésével az alternáriás foltosság lehet, ez kör alakú barna foltot mutat, és idővel a folt nagyobbodik, szárad. A termésen a kocsány felől okoz szintén barna színű, besüppedő foltokat. A védekezésre a réztartalmú készítményeket, a ditiokarbamát hatóanyagcsoport valamely tagját, a folpet, kaptán. klórtalonil hatóanyagú kontakt készítmények valamelyikét javaslom.
Ez egy természetes jelenség, többek közt amiatt a különleges mintázat miatt ültetik, amelyet ilyenkor hagynak maguk után a lehulló kéregdarabok. Ez a folyamat időjárásfüggő, valamikor gyorsabban, szinte napok alatt, valamikor pedig lassabban következik be. Tehát aggodalomra semmi ok. Édenkertész
Kedves Júlianna! Szaporítás: A fikuszok félfás dugványát tehetjük vízbe, perlitbe, homokba vagy földbe. A dugvány vágása mindig a fásan erezett szárrésznél történjen, úgy, hogy az íz alatt maradjon néhány cm szár, az első levelet vágjuk le és a következőket egy gumigyűrűvel fogassuk össze - így kisebb a párologtatás. A kb. 5-8 leveles dugványt földbe vagy más szaporító közegbe téve tartsuk a talajt nedvesen, a hőmérséklet pedig legyen 20-22 fokos. A kiöregedett fikusz légbujtással szaporítható. Mivel egy kis gyakorlat kell hozzá, inkább gyakorlott hobbikertészeknek ajánlott. Válasszunk ki egy 1-3 cm közötti, egészséges ágat, húzzuk le a külső héjréteget 1 cm-es sávban - elvileg itt kezd el majd gyökeresedni. Ezután nedves tőzeget kell helyezni a vágási felültre, majd az egészet műanyag fóliával körbe kell kötözni. Mikor elég gyökeret eresztett metsszük el az ágat és ültessük át cserépbe a fikuszt. Tápoldatozza a földjét, ne csüggedjen, lombosodni fog. Édenkertész
Kedves Adrienn! Azt nem írtam az imént, hogy meleg napokon lágy vízzel zuhanyoztathatja. Átültetni elegendő 3-5 évente tavasszal, a gyökereket is vágja vissza ilyenkor.Tápoldatozni májustól szeptemberig kéthetente célszerű, télen hathetente ajánlott. Kedveli a szerves tápanyagot. Édenkertész
Fontos a megfelelő koncentráció, különben a többi növény is megsínyli. Sarjhajtások irtására: 3,5 %, - nap; totális gyomirtásra, cserjeirtásra: 5,0-6,7 l/ha, - nap; De évelő gyomok ellen: 5,0 l/ha, 21 nap