2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Az átültetést október közepe - vége felé kell elvégezni úgy, hogy a lehető legnagyobb földlabdával - amit a terület és persze fizikai állapotunk megenged - kerüljön új helyére a fa. Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljünk arra, hogy tőzeggel kevert laza ültetőközegbe kerüljön a növény, valamint gondoskodnunk kell hosszan felszívódó komplex tápanyag bekeveréséről is a közegbe. Erre legmegfelelőbb az Osmocote örökzöld tápanyag felhasználása. Az átültetést követően kissé metsszük vissza a fa ágait és csúcsát is, majd a metszési felületeket sebkezelő gyantával zárjuk le. Az ültetőgödörbe helyezést követően karózzuk ki a fát lehetőleg három irányból. A rendszeres öntözéséről se feledkezzünk meg.
Tisztelt Hölgyem! Mivel csak leírás van a kórképről, így pontos diagnózist felállítani nem igazán lehet. A metszés hatására a sérült hajtásokon akár valami kórokozó gomba vagy baktérium is bejuthatott, ebben az esetben a növények akár tönkre is mehetnek! A kórképet mutató hajtásból kellene levágni és gazdaboltban bemutatni, ott ez alapján tudnak segíteni permetszer kiválasztásában. Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Tisztelt Uram! Sajnos bambusz elég sokféle van és hasonlóak is egymáshoz, fénykép alapján nehezen határozhatóak. Azt, hogy a rügye ehető e, nem tartom valószínűnek.
Valószínűleg valami élősködő gomba vagy baktérium károsítja a hibiszkuszát. Persze ezt így látatlanban nagyon nehéz lenne pontosan eldönteni. Felszívódó gombaölő permetezőszerrel kellene párszor lefújni a növényt, ez segithet. Sőt, a foltos levélből a gazdaboltosnak is kellene vinni, hogy segíthessen a megfelelő szer kiválasztásában. Üdv:Krisztián
Kérem, küldjön a dió termésen jelentkező betegségről értékelhető fényképet!