2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
A Babérsom a mínusz 10 C fokot már csak rövid ideig viseli el. A földlabdája azonban védelmet igényel. A kisméretű edényeket a peremig a földbe süllyeszthetjük, majd a növény tövét 5-8 centiméter magasan kupacoljuk fel mulccsal (lombbal, kéreggel, komposzttal). A nagyobb dézsákat több réteg légpárnás fóliával, vagy hullámpapírral burkoljuk. Szigetelőanyagnak használhatunk kukoricaszárat és szalmát is. A növények tövét ebben az esetben is mulccsal fedjük. Fagymentes napokon feltétlenül öntözzük, mert lombja napos időben erőteljesen párologtat, és pótolni kell a nedvességet.
A magról kelt növények csak 10—12 éves korukban teremnek. A kiültetett csemeték 10-18 hónap múlva virágoznak; a spontán virágképződés rendszertelen. A termések virágzás után mintegy 4 hónap múlva érnek meg. Régebben a termés kialakulása idején a „terméskorona", a rozetta csúcsi részét (szívét) kimetszették, hogy erős növekedését meggátolják, így a termések nagyobbra fejlődtek. A mesterséges virágzásserkentést üvegházban végezzük, abban az esetben, ha a növények már elérték a termőkort (20—30 nagy levél), és nem virágoznak. Az acetilén- és propilénkezelések mellett az indol-ecetsav és alfa-naftil-ecetsav 5—10 ezrelékes oldatával serkenhető a virágzás. Növényenként 25—50 ml oldatot juttatunk a levélrozettába. A tél végi kezelés hatására megjelenő virágzatokból a természetes körülményekhez viszonyítva hosszabb idő után (5—7 hónap) fejlődnek csak termések. Itthon nem nő fává, csak a természetes környezetében, ahol 1500 m magasságig is nőhet.
Üdvözlöm! A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) szaporítását csak magvetéssel tudom, hogy szaporítják! Az oka az, hogy nagyon könnyen csírázik és gyorsan nő. A magja, kb 1 cm-es, ezt áztatni kell pár napig, majd elültetni egy cserépbe, 2-3 cm földdel takarva. Szobahőmérsékleten 3 hónap alatt csírázik ki. Nagy fényigénye van és soha nem száradhat ki a növény, mert nagyon megsínyli! Ha esetleg sikerül sarjat leválasztani, akkor tegye vízbe, amíg láthatóvá válik pár gyökér, ami már biztosítja a növény életben maradását! Én a magvetést javaslom saját gyűjtésssel, vagy vásárolt maggal!
Laskagombának tűnik. Valahogy oda kerülhetett a gombacsíra. De fogyasztásra nem ajánlott.
A fás dugványok ősztől tavaszig gyakorlatilag bármikor megvághatóak, mert a megfelelő gyökeresedést nem a dugványvágás időpontja, hanem a vesszők szedésének időpontja határozza meg. Ha a megvágott dugványokat nem dugványozzuk azonnal, akkor tárolnunk kell őket. Legegyszerűbb a veremhez folyamodni, a dugványokat fűrészporral, homokkal takarni. A dugványozáshoz laza szerkezetű, könnyen felmelegedő talaj a legalkalmasabb. A dugványokat függőleges helyzetben tűzdeljük el. A dugványozáshoz szükséges rést ásóval nyitjuk. A dugványt úgy helyezzük a földbe, hogy a legfelső rügy a talaj felszíne felett legyen. A dugványokat földdel, homokkal takarjuk be. A dugványozás legmegfelelőbb ideje: tél vége és a nyári hónapok, mert a fiatal növénynek van ideje megerősödni télig.