2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Kedves Pápai Andrásné! Szerintem az moha, legfőképpen, ha esetleg árnyékos helyen van. Saját tapasztalataim szerint a Damisol vas, öntözőkannában kijuttatva a legjobb! Olcsó és eltűnteti a mohát. A kellően higított vasat egyszerűen rá kell öntözni a mohás részre.
Üdvözlöm! Ha az egynyári porcsinra gondolt (Portulaca grandiflora), akkor nagyobb kertészetekben meg tudja venni a palántát, illetve vetni tud magot, ami nagyon könnyen kikel és könnyen gondozható. Én a Fitolandban láttam! Az Omega 3 tartalom miatt én a lenmagot ajánlom, egy zacskó egész és egy zacskó darált magot keverve napi 1-2 evőkanállal kell enni, étkezés közben, vagy után! Nekem bevállt.
Általában a gyümölcsfákat mind tavasszal, mind ősszel elültethetjük, nem lehet azt mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. A lényeg, hogy tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt, míg ősszel a levelek elhullását követően kell elültetni a gyümölcsfákat. Az ültetéskori vízfürdő mindkét esetben kötelező. Ültetéskor, és utána is, a talajt tömöríteni kell, ha üreges marad a föld a csemete körül, akkor az a növény gyors elpusztulását okozhatja. A gödör legyen kb. 70-80 cm mély, átmérője pedig a gyökérrész kétszerese. A földet meg is trágyázhatja, komposztált talajt is tehet a csemete köré.
Kedves Anikó! Ez a növény trópusi meleg és párás helyről származik, Ázsiából. Az a javaslatom, hogy emelje a hőmérsékletet, legalább 20 °C-ra, télen heti egyszer öntözze, és világos helyen legyen, de ne érje közvetlen napfény. A kép alapján tartási hiba miatt hullik, és nem valami kórokozó miatt. Minden nap szereti, ha kicsit állott vízzel megspriccelik. Havonta egyszer lehet neki adni tápoldatot, tavasztól, hetente. A huzattól óvni kell.
A diófa metszése valamennyire eltér a többi gyümölcsfától, mivel nem szabad tavasszal metszeni. A lehető legjobb időpont a metszésre augusztus vége, szeptember eleje. Ennek az az oka, hogy tavasszal a diófa nagyon nedvedzik a nagy gyökérnyomás következtében. Ha ilyenkor metszenénk meg, akkor túl nagy sebet ejtenénk rajta, és a rengeteg nedvességvesztés miatt a fa belepusztulhat. A kifolyó nedv akadályozza a seb gyógyulását, így az nem képes begyógyulni. Ősszel a nedvkeringés már kevésbé intenzív, ezért a fán okozott sebhelyeknek van idejük begyógyulni a téli hideg beálltáig.