2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Kedves László! Kérem, hogy készítsen, vagy kérjen meg valakit, hogy készítsen a növényről néhány képet. (Minél tisztább a kép, annál jobb). Így látatlanban elég nehéz megállapítani, hogy melyik hagymás lehet. Várjuk hát a képeket!
Gyümölcs és díszfáknál a metszést nyugalmi időszakban kell/lehet elvégezni, időjárástól függően március végéig. A 3 ágból egyet érdemes meghagyni, és a megfelelő magasságban visszametszeni úgy, hogy a szemek alakíthatóak legyenek. További jó kertészkedést!
Most jelent meg egy cikkünk, amiben felsoroltunk néhány zöldséget, amelyeket nyugodtan termeszthet árnyékban, mérsékelt napfényben. Amúgy a legtöbb zöldség megél kevés napfénnyel is, hátránya ennek az, hogy nem képesek rendesen kifejlődni (valamivel gyengébbek maradnak, fakóbb színek, kisebb méret, stb.). A szóban forgó cikk: Konyhakert kialakítása kevés napfényben
Kedves Beáta! A képen a virágzás utáni mag tokok láthatók. Ez természetes folyamat, bár az elvirágzott részeket le szokták vágni, hogy a hagyma elől ne vesszen pocsékba a magérlelésre szánt energia. Vágja vissza az egész növényt, és szedje ki a földből úgy, hogy ne maradjon rajta föld. Ezután a hagymát sötét, száraz és szellős helyen, el kell rakni őszig, amikoris újra el kell ültetni. Íly módon újra fog virágozni.
Üdvözlöm! Nehéz kérdés ez így. Kéne tudni a környezetet, ahol tartja, fény viszonyok, víz, huzat stb. Szerintem ez a túlzott tápanyag ellátás, vagy tápanyag hiány lehet. Ne adjon semmilyen tápanyagot és mérsékelten öntözze, akkor kiderül, ha esetleg sok a tápanyag, ha ezek után is ugyan olyan, akkor próbálja növelni az adagot, ha semmilyen megoldás nem használ, kérem írjon és írja le, a összes környezeti tényezőt!