2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Tisztelt Szabó Dávid! A fényképek alapján a paprika palántán a pszeudomonászos betegség látszik. A betegség alacsony és csapadékos időben alakul ki, valamint növényi maradványok, és a fertőzött talaj a fő forrása a megbetegedésnek. Védekezni hatékonyan a rézszulfát (Bordói lé), és a rézoxiklorid, (Astra Rézoxiklorid) hatóanyagú készítmények permetezésével lehet. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Viktória! Valószínüleg egy gomba betegség. A fitoftóra az egyik lehetséges ok. http://www.edenkert.hu/novenydoktor/gyumolcsok-es-zoldsegek/fitoflora-rothadas-kezelese-kabakosok/3409/
Fajta Típus Tenyészidő (nap) Lomb A gumó Pudvásodási hajlam héjszíne alakja nagysága Húsvéti rózsa nyári 50–70 nagy rózsaszín lefelé keskenyedő nagy nincs Jánosnapi nyári 50–70 nagy barnássárga répa nagy nincs Mivel nem ismerjük a körülményeket, így csak általánosságban tudunk válaszolni az igényeikkel kapcsolatosan Fényigényes, az árnyékot nem tűri. Hosszúnappalos, magszárat csak 12 óránál hosszabb megvilágítás esetén hoz. A megvilágítás időtartamának csökkenése a magszárképződéshez szükséges idő megnyúlásához, a rövid megvilágítás (12 óránál rövidebb) pedig a generatív szervek képzésének elmaradásához vezet.Az erősebb fény és a hosszabb megvilágítás a fogyasztható rész (gumó) kifejlődéséhez is szükséges. Sűrű állományban, gyenge fényben és rövid megvilágítás esetén a levél megnyúlik, a lombozat gyorsabban nő, a gumó növekedése pedig visszamarad, lassú lesz.Hőigénye kicsi. Optimuma 13±7 °C. Hidegtűrő zöldségnövény. Csírázáskor a minimális hőmérséklet 0–+2 °C, az optimum pedig 20 °C. Kelés után, szikleveles állapotban 5–6 °C-os hőmérsékleten fejlődik a leggyorsabban. Később (2–4 leveles korban) a gumó képződésének kezdetéig 12–13 °C hőmérséklet a legkedvezőbb a számára.A gumó növekedése idején hőmérsékleti igénye a napszak és a borultság függvénye. Nappal és teljes fényben 18–20 °C-ot, éjjel és borult időben pedig 6–8 °C-ot kíván.A hideget viszonylag jól tűri. A csíranövény mínusz 3 °C, a kifejlett növény mínusz 6 °C hideget is elvisel károsodás nélkül.A nyári és őszi–téli típusok hőigénye valamivel nagyobb, mint a hónapos reteké.Vízigénye nagy és ez a fejlődés során változik. A csírázáshoz sok vízre van szüksége. Kelés után, a gumóképződésig viszonylag kisebb, később nagyobb a vízigénye. Optimális növekedéséhez a talaj 60–75%-os víztelítettsége a megfelelő. A telítettség 60% alá nem csökkenhet, és a túl sok víz is káros, bár kevesebb gondot okoz.Tápanyagigénye közepes. Ez a makro- és a mikroelemekre egyaránt vonatkozik. Rövid tenyészideje alatt – a tápanyagigényes zöldségnövényekhez viszonyítva – közepes mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot von ki a talajból.Fajlagos tápanyagigénye nitrogénből 3 kg/t, foszforból 3,1 kg/t, káliumból 6 kg/t.A nitrogénre különösen érzékeny, ebből a kevés és a sok is ártalmas. Minimális mennyiség esetén csökken a lomb és a gumó növekedése, hamarabb pudvásodik és csípősebb lesz. Túladagolás esetén pedig gyorsan nő a lomb és a gumó is, aminek következtében fölreped.
Üdvözlöm! Van rá esély, hogy túlélje. Ha túlélte a telet és kihajt, nem lesz gond! A sebet végig be kell lenni a gazdaboltokban kapható faseb kezelő géllel!
Tisztelt Kertbarát! A kápia paprikán a képen a pszeudomonászos betegség látható. Csapadékos időben alakulhat ki. Védekezés rézszulfát (Bordói lé) és rézoxiklorid (Astra Rézoxoklorid) hatóanyagú szerekkel lehet. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu