2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Sajnos kép alapján szinte lehetetlenség megállapítani a hamisciprusok fajtáját, de a faiskolában elvileg meg kell tudniuk mondani, (ha nem is az összes eladónak) hogy melyik fajtát tartanak.
1-2 sárguló levél szerencsére még nem nagy gond, s mivel a cserép mohásodik valószínű, hogy ez a túlzott locsolás következménye. Öntözni inkább a cserép alá tett tálcába ajánlom, úgy, hogy ne álljon hosszan vízben a cserép. Tehát ha kb. fél óra alatt nem szívja fel a vizet, azt ki kell önteni, mivel a növény gyökerei berohadhatnak. Tél közeledtével csökkenthető a locsolás mennyisége és gyakorisága is.
Amikor kellően megszínesedett, ezeket a dísztököket le lehet szedni. Száraz meleg szobában pár hónap alatt kiszáradnak. Ha esetleg romlásnak indulnak, a következő évben - magjait megmentve- újra vethető és szüretelhető a változatos töktermés. <p>Nádat télire érdemes még meghagyni, s csak az erős fagyok elmúltával levágni.<p> A margaréta és a levendula fagytűrő növény, ha cserépben vannak, csak attól kell megvédeni őket, hogy cserepük teljesen át ne fagyjon, az extrém hideg téli hetekben. (vagy földbe kell ásni vagy betakarni szövettel stb.)
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű - főleg az eéső néhány évben - széles koronájú, hatalmas fa, viszont fiatal korában elég fagyérzékeny, ezért ősszel nem javaslom a visszametszését, inkább kora tavasszal. Virágai lombfakadás előtt nyílnak április-májusban, ősszel pedig termése díszít.